Президентът Румен Радев ще се кандидатира за нов мандат!

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев потвърди, че ще се кандидатира за нов мандат, но обясни, че ще стане ясно под каква форма ще стане това след парламентарните избори в началото на април.

Той ще бъде отново в екип с вицепрезидентката Илияна Йотова, като обясни, че БСП има право първо да се произнесе по обявената им кандидатура.

Радев предупреди, че трябва да се формира мощна политическа алтернатива, тъй като има опасност след изборите да се стигне до ново правителство на задкулисието.

„Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо гражданите и политическите субекти. Не съм водил преговори с партии за подкрепа на нашата кандидатура. Социалистите, които издигнаха нашата първа кандидатура, имат право да се произнесат първи“, каза президентът по време на пресконференция по повод четвъртата година от мандата му. 

БСП обаче още не е обявила дали ще застане зад кандидатурата на Радев, но се очаква да направи това.

„Доверието между нас и БСП укрепна през тези трудни четири години. Очаквам отново да бъдем заедно“, добави той, като уточни, че още не е водил разговори за подкрепа с партии.

В отговор на въпрос Радев каза, че никога досега не се е срещал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

„Никога досега ДПС не е заявявало открита публична подкрепа за нашата кандидатура“, каза Радев.

Президентът отхвърли критиките на премиера Бойко Борисов, че не е реагирал заради ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални и каза, че Борисов се опитва да възроди деленето в обществото на комунисти и антикомунисти.

„Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов“, каза Радев. 

Радев може да наложи вето върху „специалния прокурор“

- Advertisement -

Той каза, че няма да наложи вето върху Закона за извънредното положение, който регламентира как да се гласува по време на пандемия, но посочи, че не го одобрява, защото е „объркан и против правната логика“.

Според него, ако го върне в парламента, той ще влезе в сценарий на управляващите.

В същото време той даде заявка, че ще наложи вето върху поправките в НПК, които въвеждат фигурата на специален прокурор с правомощия да разследва главния преди края на управленския си мандат.

„Към това екзотично предложение ще се отнеса с цялото подобаващо внимание. Бъдете сигурни, че моят правен екип ще получи истинско професионално наслаждение докато се занимава с този казус“, каза Радев.

„Има опасност от ново правителство на задкулисието“

Радев коментира, че на предстоящите парламентарни избори в началото на април гражданите трябва да приемат или да отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана, задкулисна и несправедлива.

„Този модел концентрира властта в ръцете на премиера и тесен кръг от неговото обкръжение. Трябват решителни реформи за развитие и повишаване на благосъстоянието и състоянието на българите. Най-важна цел е укрепването на държавността. За това се изисква легитимно управление, демонтаж на модела, укрепване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и задкулисието“, каза Радев. 

„За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне до правителство на задкулисието под формулировка като правителство за национално спасение или експертен кабинет“, допълни той.

„Партията – държава“ има инструменти да спечели изборите

„Партията – държава има всички ресурси и инструмент да отчете висок изборен резултат“, каза той, визирайки управляващата партия ГЕРБ.

В пресконференцията не участва вицепрезидентката Илияна Йотова, която е заразена с коронавирус. 

„Избухналите протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава и припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието към правителството на Бойко Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече