Радев към Борисов: Закопа 3 млрд. лв. в „Турски поток“! Кога ще се изплати?

0

- Advertisement -

„Защо Бойко Борисов неглижира интерконекторите със съседните държави. Критично важни за постигането на енергийната диверсификация, които са затлачени вече от десет години, а по спешност построи „Турски поток“ през България в интерес български, най-вероятно на последно място от всички други заинтересовани страни“, , коментира президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод четвъртата година от мандата му.

Радев за пръв път остро критикува Борисов за решението му да се построи продължението на газопровода „Турски поток“ през българска територия, брандирано с името „Балкански поток“.

„Кога ще видим реална икономическа обосновка и реална себестойност на този проект, в който бяха закопани 3 млрд. лева наши пари. Който гръмко бе обявен като проект за разширение на националната газопреносна мрежа без никакви отклонения към критично нуждаещи се от газификация български общини. Кога Борисов ще даде гаранция, че този проект ще бъде изплатен?“, каза Радев.

Той коментира и поредния сблъсък с премиера, който го обвини, че не е реагирал заради ареста на руския опозиционер Алексей Навални в Москва.

„Моята позиция е ясна много преди да се произнесе Бойко Борисов, още когато хиляди скандираха „Мутри вън!“ под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Когато български мирно протестиращи граждани бяха бити и арестувани, но той не направи нищо, за да се установят виновните“, каза Радев.

- Advertisement -

„Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани независимо дали в София, в Москва или другаде по света. Против използването на полицейски методи за разправа с опозицията, против задушаването на свободното слово, против корупцията…“, допълни той.

„Това е твърде удобно за премиер с проблемите на Борисов. Най-лесно е да се крие кризата у нас, като се говори за проблеми навън. Тук е голямата ирония, патология. Ако Навални беше българин, той щеше да разследва шкафчето на Борисов, а Борисов щеше да се опитва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева“.

Радев не засегна в изложението си днешния ден на почит към жертвите на комунистическия режим, което стана причина за въпрос към него.

„Нека да е ясно, че аз не деля жертвите според режима, който ги убивал. Паметта на всички невинни български жертви е свещена. Нито разстрелите и репресиите след 9 септември 1944 година, нито траповете, които погълнаха Христо Ясенов, Гео Милев, децата от Ястребино, имат някакво оправдание. Виждам отчаяните опити на Борисов да възродят деленето в обществото на комунисти и антикомунисти. Моята грижа е обединението на България. Трябва да оставим веднъж завинаги в миналото всяко политически мотивирано насилие“, посочи Радев.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPresident.bg%2Fvideos%2F428003825286543%2F&show_text=0&width=560

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече