Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР след доклада на ОЛАФ

0

- Advertisement -

Специализираната прокуратура е започнала разследване на длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи заради данни за потенциални измами и злоупотреби със служебно положение. Причина за действията на обвинението са констатации в доклад на Европейската служба за борба с измамите, който бе публикуван вчера.

От държавното обвинение съобщават, че преди около месец са получили документи по случая. Според ОЛАФ става дума за сериозни нарушения при търг за покупка на автомобили и съответно злоупотреба с европейски пари. Смята се, че след едностранна промяна на договора –  вместо 350 полицейски автомобила за всякакви терени, са били поръчани автомобили от по-стари запаси. 


Обществената поръчка е обявена на 2 март 2017 година, когато на власт е служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Вътрешен министър по онова време е Пламен Узунов.  Изпълнителят е избран на 20 април същата година, а заради обжалвания договорът е сключен година по-късно, когато на власт е третото правителство на Бойко Борисов. 


От прокуратурата съобщават, че материали от ОЛАФ са присъединени към тези по разследването за възможна търговия с влияние, по което обвинения миналото лято бяха повдигнати на Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Причината това да се направи е, че по досъдебното производство се проверяват и данни за извършени корупционни и длъжностни престъпления.

- Advertisement -


Ето и какво посочват в прессъобщението си: 


“След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените от ОЛАФ материали са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми, са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл. 321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.2 от НК. Освен деянията, по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.


По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата, подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал. 2 от НПК)”. 

ФрогНюз припомня, че вчера от Президентството реагираха срещу медийни публикации, в които се твърди, че договорът за покупката на автомобилите е бил сключен по времето на Пламен Узунов и категорично опровергаха това. Институцията заяви, че разследването се отнася за сключен от МВР договор на 22 февруари 2018 г., а не както се твърди в медийното пространство – на 23 март 2017 г. Въпросният договор и анексът към него са публикувани на интернет-страницата на МВР, посочиха още от “Дондуков 2”.


Припомняме още, че именно кабинетът на Узунов бе един от претърсените по време на рейда на прокуратурата в Президентството, довел до избухването на протестите това лято.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече