Д-р Пенчев : София пак е в червената зона, може отново да се затегнат мерките

0

- Advertisement -

Екипите от РЗИ-София редовно извършват проверки в моловете и налагат глоби. При първо нарушение санкцията е 300 лв., при второ 1000 лв. Това каза шефът на РЗИ-София  проф. Данчо Пенчев пред бТВ.  

Децата не се глобяват, поясни той и уточни, че всички над 18 години трябва да носят маски.

„Между първа и втора игла съм в момента. Много добре се чувствам, нямам оплаквания.“, каза още д-р Пенчев и добави, че в общ план процентът на хората, които са се разболели или усложнили след ваксина, е нищожен Той обясни, че чете листовките на лекарствата. По отношение на листовката на AstraZeneca той цитира ЕМА : „ Ваксината е показана за активна имунизация при лица на възраст над 18 години, участници в клиничните изпитания са между 18 и 55 години. Над 55 години е наблюдаван имунен отговор, очаква се да има защита и при тази група. Ваксината може да се използва и при по възрастни хора.“ Директорът на столичното РЗИ каза още, че страната ни обсъжда препоръките в листовката  и наложените ограничения в дадени държави по отношение на поставянето на ваксината на AstraZeneca.

Предвид количествата, които пристигат в началото  на пролетта, може пациентите да си избират ваксина.

Д-р Данчо Пенчев с тевога сподели, че София отново влезе в червената зона и ситуацията започва да става леко тревожна.

- Advertisement -

„Пикът остро се достига и много плавно спада. Това което ни притеснява е, че започва плавното повишаване на хоспитализациите на София-град.“

По думите му към момента либерализираните мерки са внимателно прецезирани. Отвориха се само някои обекти-молове, фитнеси. Очакваме развитие на индикация на заболяваемостта. Пенчев допуска, че е възможно отново да бъдат затегнати мерките – евентуално, ако заболяемостта пак стигне около 600 на 100 000.

Към момента не се обсъжда преразглеждане на решението за връщането на децата в клас.

По отношение на нарушенията, шефът на РЗИ-София заяви, че на територията на столицата са извършени 200 проверки в заведения за хранене, фитнеси, молове, като съставените актове са 21. Той призна, че не могат да обхванат всички обекти. РЗИ-София  разполага със специализирана администрация от 242 човека, но не са достатъчни, допълни д-р Пенев.

В София от британския щам, в Пирогов,  от 103 изследвани, 43 са положителни. Тревожното е, че повечето от тях не са напускали страната. Освен това вирусът се е подмладил и засяга хора на възраст под 50 години, обясни още шефът на РЗИ-София.

Пенчев припомни още, че контактините на болен от коронавирус са под карантина 10 дни, като PCR-ът не я отменя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече