Колосални суми: Изборите ще струват на българския данъкоплатец близо 110 млн. лева!

0

- Advertisement -

Парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април, ще ”глътнат” колосалната сума от близо 110 млн. лв. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

„За осигуряване на честни и прозрачни избори днес отпускаме 65 251 000 лева за различните дейности за провеждане на изборите“, заявил премиерът Борисов по време на заседанието на Министерски съвет. Към тези 65 млн. лв. се прибавят и средствата за закупуване на машините за гласуване и така сметката набъбва до 110 млн. лв.

Одобрените от правителството пари са с 1,2 милиона лева повече спрямо първоначално разработения от Министерството на финансите вариант. Така се удовлетворявало искането на Централната избирателна комисия относно възнагражденията на членовете на районните избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.

- Advertisement -

Дейностите, които ще бъдат финансирани със средствата, включват подготовка и отпечатване на избирателните списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали и отпечатване на бюлетините, както и логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет.

Средства ще се изразходват и за компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, както и за провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване. Ще бъдат организирани местата за гласуване и ще бъде обезпечено гласуването с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, както и за лицата с COVID-19, настанени в лечебни заведения, което всъщност бе записано в извънредния закон.

С парите ще бъдат осигурени всички необходими средства за защита като предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др. за създаване на здравословни и безопасни условия за произвеждането на избори по време на извънредна епидемична обстановка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече