Ремонтите на Фандъкова са поскъпнали в пъти само за една година!

0

- Advertisement -

Градските активисти от Спаси София сигнализират за съмнително поскъпване на големи улични ремонти, които са предвидени в бюджета на София за 2021 г. Те са направили сравнение на цените на едни и същи обекти и са констатирали стряскащи разлики. Ремонтите само на четири от улици, заложени в Капиталовата програма, са поскъпнали с общо 16,5 млн. лв. в рамките на една година, което е необяснимо.

„Дългоотлаганият ремонт на бул. „Първа Българска армия“ е поскъпнал почти 3 пъти, като стойността му се е увеличила от 3,6 млн. през 2019 г., на 8,8 млн. за 2020 г., до 10 млн. лв. през 2021 г., без да има промяна в обхвата на този ремонт. Подобен е случаят и с ремонта на ул. „Кукуш“ и ул. „Щросмайер“, които трябваше да се случат през 2020 г., но без причина бяха отложени за тази година. Разликата в средствата, които Столичната община предвижда да плати на строителните фирми тук е двойна – от 4,6 на 8,8 млн. лв.“ – анализира данните Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София.

- Advertisement -

Друг фрапиращ случай е поскъпването на ремонта на тунела под НДК. Цената вече е 16 млн. лв., като само година по-рано Столична община го оценяваше на 12 млн. – с една трета по-малко. „През 2018 г. пък, когато кметът Фандъкова ликвидира трамвай 6 до Лозенец, цената на този ремонт беше едва 7 млн. лв. По същото време, предложението на Спаси София за запазване на трамвая до Лозенец и решаване на проблема с еднопътния коловоз по бул. Скобелев струваше само 2 млн. лв. Вместо това, днес управляващите искат да дадат колосалната сума от 16 млн. лв. за ремонт на съществуващ тунел. За тези пари може да се построи изцяло нов тунел или да се извършат редица други ремонти. Нека г-жа Фандъкова да обясни защо е допуснала ремонтът на тунела под НДК да поскъпва с по няколко милиона всяка година.“ – призовава Гергин Борисов от Спаси София.

От показания анализ на двата бюджета на София става ясно и че ремонтът на ул. „Николай Коперник“ е поскъпнал двойно в рамките на една година – от 2,4 на 4,4 млн. лв. От Спаси София констатират, че само за тези четири обекта поскъпването достига 16,5 млн. лв. при това за една-единствена година. „Това са изключително много средства, с които може да бъдат ремонтирани няколко основни квартални улици, за които гражданите се молят от години. Затова настоявам за ясен отговор от страна на кмета Фандъкова – как едни и същи ремонти ще ни струват в пъти повече, отколкото беше планирано само преди година?“ – пита независимият общински съветник Борис Бонев.

Градските активисти определят поведението на управляващите като недопустимо и задкулисно. „Срамно е, че за всички райони на София се заделят общо 10 млн. лв. и кварталите да продължават да тънат в разруха, докато от ГЕРБ продължават да изсипват нови и нови милиони само в няколко обекта. Нагло е, че в бюджета няма нито лев за паркинги, междублокови пространства, квартални улици и тротоари…, докато с лека ръка и без обосновка се дават нови 16,5 млн. за само четири ремонта. Докато градът тъне в мизерия, големите любими фирми продължават да усвояват в комбина с управляващите.“ – убедени са от Спаси София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече