Морално ли е кметът на община Крушари Илхан Мюстеджеб да получава заплата от 3720 лева?

0

- Advertisement -

Община Крушари е най-малката сред осемте общини в област Добрич. В 19-те села, от които се състои тя, живеят по настоящ адрес 4311 души. В нито едно от селата няма аптека, в по-голямата част от тях липсва дори хранителен магазин и хлябът се доставя два три пъти в седмицата, няма и денонощна лекарска помощ.
Община Крушари е и най-северната точка на област Добрич. През 2018 година край село Северняк беше отворен и Граничен пункт със същото име, чието работно време е от 8 сутринта до 5 следобед. На фона на ширещата се безработица в общината и липсата на инфраструктура, на първата сесия на Общинския съвет за 2021 година четвърта точка, която съветниците приемат е увеличението на заплатата на общинския кмет.

Размерът на заплатата на общинския кмет е пряко свързан с размера на заплатата на заместник-кметовете, на председателя на Общинския съвет, на кметовете на населените места, както и на общинските съветници. И тъй като никой не иска доброволно да бъде лишен от по-голямо месечно възнаграждение и в същото време няма как да не бъде верен на партията, която представлява, в община Крушари е само въпрос на предлагане, защото няма никакво съмнение, че предложеното ще бъде прието. Кметът на общината Илхан Мюстеджеб е от ДПС, от 13-те общински съветници 8 са също от ДПС, четирима са от ГЕРБ и един е представителят на БСП.

Простата аритметика показва, че стига да е в законоустановените рамки, тоест да не надхвърля министерска заплата, то всяко предложено число ще бъде прието от мнозинството. И така от януари 2021 година Илхан Мюстеджеб е най-скъпо заплатеният кмет в област Добрич, с месечно основно възнаграждение от 3720 лева. Според общинския съветник от БСП Здравко Здравков това е напълно незаслужена заплата.

„За жалост в община Крушари управлението е една огледална проекция на управлението на държавата. Община Крушари се управлява както управлява нашият министър-председател нашата държава – еднолично. Общинският съвет е превърнат в гумен печат, който само решава и одобрява желанията на кмета, като по този начин ги облича в законова власт и норма“, допълни Здравков. 

И въпреки че е кмет на най-голямото село, неговата заплата е най-ниска сред колегите му кметове на другите две села от община Крушари с над 500 жители. Вероятно това е напълно случайно, но прави впечатление. Здравко Здравков допълва, че с нетърпение чака момента, в който ще гласува заплата дори и от 4500 лева, но за онзи кмет, който наистина работи за развитието на една умираща община. Според него във време на фалити на малкия и средния бизнес да се увеличават заплатите на общинската администрация е неморално.

- Advertisement -

Кметът на община Крушари Илхан Мюстеджеб коментира, че увеличението на заплатата е необходимост, тъй като това са единствените му приходи: 

Аз от 1 януари съм увеличил заплатите на общинската администрация от 15 до 20 процента, на ръководните постове с 20%. Ние имаме местни дейности, там съм увеличил заплатите, на кметските наместници също със заповед, но кметовете и моята заплата трябва през Общински съвет“. 

В отчета за първото шестмесечие на разходите на община Крушари правят впечатление няколко числа – два закупени автомобила за 88 170 лева, лаптоп и компютърна система за 5350 лева, както и средства за държавни такси и правна защита за сумата от 14 177 лева. По-евтиният автомобил, обяснява Илхан Мюстеджеб, е закупен за нуждите на местната полиция, тъй като техният бил амортизиран. Вторият, за цена от над 67 000 лева е за нуждите на кмета, тъй като наличните два също са амортизирани, а при пътувания до София, по думите на Илхан Мюстеджеб, трябват добри автомобили. И отговорът за лаптопа.

„Не знам, нямам представа, за 5 хиляди лева“.

Може ли кметът да увеличава заплатата си – може. Но дали е достатъчно тя да е в законовите рамки и докъде се простират моралните такива? И  ако моралът, честността и прозрачността са не стил на поведение и управление, а просто думи, то в какво да се надяваме ние, които трудно можем да решаваме какви да са ни заплатите, но пък се управляваме от тези, които могат – и го правят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече