Експерт: Министър Петкова повтаря лъжата, че ”Балкански поток” струва 2,6 млрд.

0

- Advertisement -

Г-жа Теменужка Петкова по БНТ продължава да повтаря лъжата, че газопровода ”Балкански поток” струвал 2,6 млрд. лева. Да, сумата наистина е такава, но без ДДС. А доколкото ми е известно никой не е освобождавал този проект от ДДС (обратното би било скандално). ДДС в България е 20%. Т.е. крайната цена на ”Балканска поток” е 2,6 млрд. лв. + 520 млн. ДДС=3,120 млрд.

Но в тази сума не са включени лихвите по кредитите, които Булгатрнасгаз взема, за да плати строежа – нали не мислите, че тази държавна компания има заключени в някой сейф 3,12 млрд. лева., вади ги и се разплаща със строителя?

- Advertisement -


Другата заблуда са числата за евентуалните приходи от „Балкански поток“, които г-жа Петкова хвърля във въздуха, без да вади от тях разходите. Да, в идеалния вариант тези приходи ще ги има, но преноса на газ е бизнес с големи експлоатационни разходи, все пак газът не се движи по тръбата от само себе си. Ако се реализира предвиденото от правителството натоварване на „Балкански поток“, експлоатационните разходи са 2,63 млрд. лв. за срок от 20 години. А както е известно, в бизнеса има огромна разлика между приходи и печалба.

Пламен Димитров, фейсбук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече