Ето какви ги вършат под носа ни търгашите от ГЕРБ: Варненският областен управител е продал почти декар от Морската градина! (ДОКУМЕНТИ)

0

- Advertisement -

Държавен терен от 863 кв.м в Морската градина на Варна е бил продаден на дружеството „Пропъртис ПС“ на Петя Славова през ноември м.г. Това показва съдържанието на договор, сключен между фирмата, която е еднолична собственост на Славова, и областния управител на Варненска област Стоян Пасев. Цената, на която е продаден имотът, е малко под 204 хил. лв.

Като основание за извършената продажба е посочен текст от Закона за държавната собственост, според който земя – частна държавна собственост, или съответни идеални части от нея може да бъде продадена на лица, притежаващи собственост върху законно построена сграда върху нея. Според отразеното в кадастъра въпросната сграда, послужила като основание за продажбата на почти декар от Морската градина на „Пропъртис ПС“, е едноетажна, със застроена площ 19 кв.м и с предназначение „за водоснабдяване и/или канализация“. Според запознати със сделката най-вероятно става дума за канализационна инфраструктура, обслужваща съседния Делфинариум, който също е собственост на Петя Славова (председател на надзорния съвет на Инвестбанк) през друго дружество.

Теренът, обект на сделката, граничи с друг имот на Петя Славова от над 2700 кв.м, който се намира на практика на „първа линия“ с панорамна гледка към Варненския залив. Точно върху този терен в средата на 2018 г. общинският Експертен съвет по устройство на територията във Варна одобри нов строеж, а решението беше отразено в протокол от заседанието.

Става дума за проект, внесен от дружеството „Феста делфинариум“, част от „Феста холдинг“ на Петя Славова. Според неговото съдържание компанията възнамерява да изгради върху терен в непосредствена близост до варненския Делфинариум „басейн за делфини и тюлени, амфитеатър, лятно заведение, административни технически съоръжения за обслужващите системи и съоръжения“. Проектът предвижда и аквапарк.

Всичко за одобрения строеж тук!

- Advertisement -

Проектът на „Феста делфинариум“ за строителство във варненската Морска градина доби публичност само няколко месеца след като стана известно, че от 2014 г. до 2017 г. в атракциона, който притежава, по неясни причини са умрели четири новородени делфина, а тюлен на няколко месеца се е удавил заради немарливост на персонала.

За смъртта на морските бозайници във варненския делфенариум – туктук и тук.

След публикациите от „Феста делфинариум“ се оправдаха за смъртта на животните и с това, че липсвала подходяща база за отглеждането им. Вероятно с този мотив – за създаване на по-добри условия за делфините и тюлените, сега идеята за строителството на нови басейни и аквапарк в Морската градина ще бъде върната на дневен ред.

„Дневник“ изпрати до областния управител на Варненска област Стоян Пасев въпроси, които трябваше да изяснят мотивите, с които той е продал държавният терен на частно дружество, и било ли е представено инвестиционно намерение за него? До редакционното приключване на текста отговор не бе получен. Компанията „Пропъртис ПС“ на Петя Славова не е посочила никакви контакти за комуникация.

Проблемите със застрояването на Морската градина във Варна имат дълга и печална история. Всеки следващ кмет на града започва мандата си с обещания за спирането му, а само няколко месеца по-късно оправдава неспособността си да се справи с проблема, като обвинява за това предшествениците си. Изключение не направи и сегашният кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ). Последните примери за това са въвеждането в експлоатация (Акт 16) на един от най-скандалните строежи в Морската градина – двуетажна сграда, собственост на „Зърнени храни – гр. Силистра“, и довършваните в момента строителни работи в имот на компанията „Марешки недвижими имоти“, свързана със зам.-председателя на парламента Веселин Марешки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече