Простотията на ГЕРБ: Събраха в един закон хазарта и децата с увреждания!

0

- Advertisement -

От ГЕРБ успяха да прокарат през парламента на първо четене поредни изменения в закона за извънредното положение. Забележителното е, че с поправките се променят още 8 други действащи закона, регулиращи най-разнообразни сфери – от хазартните правила до семейните помощи за децата с трайни увреждания. Това стана възможно като въпросните изменения бяха поместени в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта.

Така депутатите на Бойко Борисов отново злоупотребиха с тази правна техника, която трябва да се ползва само по изключение. Авторите на проекта са група парламентаристи от ГЕРБ, начело с шефа на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова.

- Advertisement -

Промените в извънредния закон предвиждат мерки в подкрепа на финансите на изнемогващите в кризата общини. Това обаче е само малка част от законопроекта. Основната му част е съсредоточена в преходните и заключителните разпоредби, чрез които се изменят Законът за ДДС, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за хазарта, Законът за националната стандартизация, Законът за държавните резерви и военновременните запаси, Законът за семейните помощи за деца, Законът за държавния бюджет и Законът за социалните услуги. Особен смут предизвикаха новостите в хазартните правила, засягащи игрите кено и бинго – най-вече със спешността, с която бяха внесени.

В дебата по законопроекта в пленарната зала в петък депутатите от опозицията откроиха порочния подход на управляващите към законодателството. „В рамките на това Народно събрание се превърна в стил начинът, по който законодателстват управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти”– по бързата писта в петък е внесен законопроектът, минава тази седмица през съответните комисии и днес в петък го разглеждаме на първо четене. Къде е отговорността на Министерския съвет, къде е съгласувателната процедура, къде е публичното обсъждане по тези важни въпроси?”, попита Хасан Адемов от ДПС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече