Девет години след потопа в село Бисер: Жертвите – забравени, местните – скарани, виновни – няма!

0

- Advertisement -

6 февруари 2012 г. 8.10 часа. Страховито бучене се чува откъм река Бисерска, преминаваща през харманлийското село Бисер. Само пет минути по-рано кметицата Златка Вълкова е получила зловещо обаждане по телефона от Община Харманли: „Евакуирайте се, скъса се стената на язовир Иваново“. 

Жената успява да извика „Бягайте“ към няколко съселяни, стоящи край моста, когато 3-метрова приливна вълна помита всичко по пътя си. Язовирът е само на 10-12 километра от селото.

Бисер е под вода. Хората панически се катерят по покривите на къщите си. Армията се включва в спасителната акция, като изпраща хеликоптери от авиобаза „Крумово“. БЧК пък оказа помощ на евакуираните, които бяха настанени в помещения на болницата и старчески дом.

По-късно баща и син от село Родопи, които се спасяват по чудо, разказват за преживяното: 

„Излизаме от селото, подминаваме моста и колата пропада. Когато се обадихме на тел. 112, казаха: „Излизайте от колата, изчакайте, ще дойде помощ.“ Излязохме през прозореца. Вратите не се отварят – водата ги притиска. Грабна ни течението. И пак звъня – викат: „Изпратихме кола.“ Е, хубаво, изпратихте кола – една малка аварийна количка. Тя изобщо не влезе. Викам им, че тази кола не може и трябва да дойде поголяма. Те ми викат „добре, чакайте“. Чакаме го и в тоя момент колата тръгва… Направи 4-5 кавака и спря.“ „Бяхме тогава в такъв капан, че няма място за отстъпление. Викам, ако се пусна, синът остава. Той отгоре на колата реве: Тате, ще се удавя. Не ми се умира… Издържахме…“ 

24 часа по-късно става ясно, че стихията е погубила 11 души, шестима от които от село Бисер. 10 от тях са се удавили, а 11-ата жертва е възрастен човек, получил инфаркт при гледката на давещите се домашни животни.

8 февруари бе обявен за ден на национален траур.

Разрушенията в харманлийското село обаче са огромни. Стотици къщи бяха наводнени, а над 50 семейства останаха на улицата, тъй като домовете им бяха унищожени.

Помощта и разделението

След трагедията цяла България се включи в дарителска акция в помощ на пострадалите бисерчани. Само за два месеца бяха събрани над 3 милиона лева – от дарения и отпуснати от правителството, и през април с.г. започна строежът на нови къщи. През следващите месеци изцяло бяха построени 34 къщи, ремонтирани бяха училището, здравната служба и църквата.

- Advertisement -

Около 20 семейства обаче така и не влязоха в нов дом. Средствата за тях не стигнаха. И вместо обединени от трагедията, в Бисер се оказаха разделени от нея. 

Злобата, алчността, завистта и омразата върлуват във всички, защото на едните, когато строиш, ти ставаш майка, а на другите – втора майка, с горчивина споделя един от бисерчани.

Затова и през последните 3-4 години в селото обща панихида няма. Курбан също не се раздава. Близките на жертвите почитат паметта им самостоятелно и в тесен кръг. Сякаш никой не иска да си спомни за черната дата и отнетото. 

Девет години, а виновен няма

Още в началото на разследването стана ясно, че години преди да се случи трагедията, отговорността чия собственост е язовир „Иваново“ е прехвърляна между Община Харманли и Министерство на отбраната. Един от парцелите под водоема бил актуван като собственост на МО, а другите два – на общината.

Водната част на язовира в основния си дял попадала в имота, собственост на Министерството на отбраната. Въпреки това „Иваново“ не се водел в активите на Министерството на отбраната. Поради неизяснения статут на язовир „Иваново“ на практика водоемът не се стопанисвал и поддържал от никого. А по стената му е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради споровете.

Така през юли 2017 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу вече бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова затова, че не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия и е нарушила и Закона за водите, в който е регламентирано какво се прави, когато има спор за собственост

Според държавното обвинение, при такъв спор за собственост, съгласно разпоредбата на чл. 138б от Закона за водите, областният управител на област Хасково е трябвало да осигури поддръжката и нормалната техническа експлоатация на язовира, което не било сторено.

Няколко месеца по-късно – през пролетта на 2018 г. над 30 от пострадалите бисерчани заведоха граждански дела срещу община Харманли и Министерството на отбраната. В края на 2018 година администрацията в Харманли поиска 2,3 млн. лв. безлихвен заем от държавата, за да може да изплати присъдените обезщетения по исковете на ищците.

Делото срещу Ирена Узунова пък трябваше да започне на 16 декември 2020 г., но беше отложено заради нередовно призоваване на част от наследниците на пострадалите и заради невъзможността да се спазват противоепидемичните мерки в открито заседание. Новата дата е 23 март 2021 г. 

Бог да прости починалите!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече