От последните минути: Още трима алпинисти изчезнаха под К2!

0

- Advertisement -

Продължава трагедията в подножието на К2. Още трима алпинисти изчезнаха след трагичната смърт на българина Атанас Скатов. От няколко часа в ход е операция по издирване и евентуално спасяване на трима алпинисти, които вчера предпочетоха да останат в Лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. До този момент никой не е успял да покори върха в зимни условия.

Над 30 часа няма връзка с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, които са част от експедицията. Техните GPS тракери са замръзнали, а и радиостанциите им са замлъкнали, информират от в. “Сега”.


В спасителната мисия са включени два хеликоптера на пакистанската армия, както и двама пакистански алпинисти. Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура и силния вятър. 

- Advertisement -


Очаква се след това пилотите да обиколят района и на малко по-голяма височина, за да огледат за Снори, Садпара и Мор, които са много опитни алпинисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече