Близо 90% от учителите са против удължаване на учебната година!

0

- Advertisement -

Във връзка с идеите за започване на учебната година преди 15 септември, 89,7% от учителите не подкрепят тази идея, като този дебат отпада и е поредният с безсмислени аргументи. Това показва национално проучване на Синдикат ”Образование” към КТ ”Подкрепа”.

86,1% от учителите не подкрепят удължаването на учебната година. Разбира се никой от анкетираните не е изразил мнение срещу проектните дейности, които се провеждат след края на учебното време, но те са по желание на родители и ученици и при възможна организация от образователната институция. Там, където не е възможна необходимата организация, то проектните дейности ще бъдат силно затруднени.


От „Синдикат Образование“ отбелязват, че и сега над 350 училища, които използваха проектни дейности през декември 2020, ще завършат учебното време три седмици по-късно, а за останалите вероятно това няма да се отнася.


Постоянното удължаване на учебното време през последните 10 години, неимоверно много натоварва българските учители, като това увеличава нивата на професионалния стрес и прагаряне в учителската професия. В процес на европейско изследване е повишеният бърнаут ефект при работата в електроно обучение от разстояние, посочват от Синдиката.

- Advertisement -

По въпроса за отпадане на външното оценяване след четвърти клас, респондентите са категорични, като 80,6% са за неговото отпадане. Всъщност отвореният дебат за правилните национални образователни политики за структурирането на начален етап сега започва. Този дебат включва важни акценти като бързата скорост на учениците от първи до четвърти клас /без възможност за повтаряне на клас от тези, които не се справят/, липсата на инструменти при учителя за надграждане и формиране на възпитание с духовни добродетели, липса на оценки и изпити след всеки клас в начален етап, което има корени в образователната ни история.


По отношение на ваксинацията на учителите проучването показва, че 42,5% от работещите в системата биха се ваксинирали. Всъщност в много градове този процес започна и върви, макар и бавно, в стройна организация. Все още има работещи в образователните институции, които се колебаят, а около 15% категорично заявяват, че засега няма да се ваксинират. Причините за това са разнородни, но те не би трябвало да създават национална трагедия.


Безспорни са ползите от ваксините в световен мащаб, нещо, което науката е доказвала през много векове. При условие, че ваксините са доброволни, Синдикат „Образование“ ще адмирира ваксинирането, но при гарантиране доброволния принцип и запазването на авторитета на учителя.


От Синдикат „Образование“ призовават МОН да назначи повече педагози и специалисти, които да не преподават пряко, а да се занимават с учениците в извънкласните дейности, както се случва във Финландия, Дания, Англия и много други държави, за да няма претоварване на учителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече