Бойко Атанасов е допуснат до изслушване за европейски делегиран прокурор

0

- Advertisement -

Бойко Атанасов е допуснат до изслушване за европейски делегиран прокурор. Това стана известно от документ, който е пуснал в профила си във Фейсбук.

Кандидатите за европейски делегирани прокурори трябва да са на възраст до 58 години, да са действащи съдии, прокурори или следователи, да имат най-малко осем години юридически стаж, оценката от последната им атестация да е „много добра“, да имат придобит статут на несменяемост и да владеят английски език на ниво В2.

- Advertisement -

Наскоро парламентът прие окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда статутът на ЕДП. Според измененията Прокурорската колегия извършва подбора на кандидатите за европейски делегирани прокурори като чрез министъра на правосъдието за предложените се уведомява европейският главен прокурор.

Според регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура всяка държава излъчва най-малко двама европейски делегирани прокурори (ЕДП), като техният брой се определя от европейския главен прокурор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече