Лекар: За списъци за имунизация научихме от медиите, имитира се дейност!

0

- Advertisement -

На практика нямаме конкретни указания от нашето министерство. Уважаващите себе си стани, каквито са Германия, Франция, още преди да започне масовата ваксинация издадоха указания към хората, които ще бъдат ваксинирани. Когато тези неща ги има и са официализирани по отношение на едни ваксини, които не познаваме добре, тогава и лекарите, и пациентите ще са много по-спокойни. Ще можем да дадем препоръки не хората да се ваксинират. Лично аз, както и много мои колеги, сме резервирани по въпроса.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия общопрактикуващият лекар Виктория Чобанова.

„Прочетохме много внимателно листовките. Но те не са достатъчни. Има няколко категории хора, които изискват специфичен подход. Например фибрилните. Съгласно Наредба 15 лица с температура не следва да се ваксинират. В кратките характеристики на продукта обаче това е допустимо. Лично аз не бих си позволила да поставя такава ваксина на пациент с температура“, обясни още тя.

- Advertisement -

По думите й у нас на практика избор коя ваксина да бъде поставена няма – поставя се това, което е налично. Заради липсата на достатъчно количества от препарата на Pfizer/BioNTech и забавените доставки, масовата ваксинация у нас вероятно ще е с вексината на AstraZeneca, обясни още общопрактикуващият лекар.

„Много интересно стана с тези списъци. Ние научихме от медиите в един момент, че трябва да правим такива. Бяхме нападнати от пациентите по телефона за нещо, което изобщо не е спешно. Симулира се някаква дейност. Повечето лични лекари вече имат списъци с желаещите ваксинация. Не мога активно да започна да препоръчвам нещо, за което не знам. Чакам указания от министерството на здравеопазването. Има специфични групи хора. Оказва се, че в нашата мила държава няма дори единен протокол за поведение при остри алергични реакции – нито алерголозите, нито спешните медици. Няма на сайта на МЗ. Всеки един общопрактикуващ лекар реагира според своите знания“, обясни още д-р Чобанова.

„Всички лекари правят множество имунизации. Въпросът не е за действието, а липсата на информация какво следва след първа ваксина. Масовата ваксинация е нещо трудно, а трябва да наместим имунизирането с всички други действия на личните лекари. Това е предизвикателството, а ние ще го преминем само, ако здравното министерство си свърши работа”, категорична бе тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече