АЕЖ: Прокуратура и МВР правят всичко възможно да прикрият побоя над Димитър Кенаров

0

- Advertisement -

Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи правят всичко възможно да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров по време на първия национален протест на 2 септември, обявен като Велико народно въстание.

Това е основният извод от последното развитие на проверките по случая, посочват от Асоциацията на европейските журналисти – България. 


“Тогава нашият колега беше задържан, докато отразява протестите срещу правителството и главния прокурор. Въпреки многократните му опити да се обозначи като журналист, той е отведен от трима полицаи, а при поставянето на белезници върху него е упражнено насилие, което впоследствие е установено и от съдебен лекар”, припомнят от АЕЖ. 


Вътрешният министър Христо Терзийски не отговори на искането на Асоциацията на европейските журналисти за достъп до информация, за което подадохме жалба до съда.


Според МВР отвеждането на Кенаров от трима полицаи от пл. „Независимост“, използването на сила и поставянето на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, всъщност е било… покана за посещение от дежурния полицай. 

- Advertisement -


В края на януари, прокуратурата отказа да започне разследване по случая с мотиви, които будят притеснения. Заключението ѝ се базира на вътрешна проверка, извършена от полицейската структура, която е организирала охраната на протестите – Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). На практика СДВР се е самопроверила. 


Прокурорското постановление за отказ от разследване показва, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния гражданин „Петър Петров от София“, който, ден след ареста, бил написал имейл до МВР, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези. В същото време, не е разпитан нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието. Нито СДВР, нито прокуратурата успяват да установят кои са полицаите, които отвеждат Кенаров от площада и тези служители остават анонимни. 


Някои от аргументите на прокуратурата поставят под въпрос сигурността на журналистите, които отразяват протести, защото дават зелена светлина на полицията да арестува и бие всеки репортер, който се намира на първа линия. Освен това прокуратурата приема, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат и няма как подобни действия да останат анонимни. 


АЕЖ-България ще продължи да изисква информация по този случай, защото подобни действия на полицията и последващият отказ на правоохранителните институции да гарантират обективно и всестранно разследване, освен заплаха срещу свободата на изразяване, са и заплаха срещу основни права на всеки български гражданин. 


АЕЖ-България ще информира международните организации за действията на българските власти по случая с Димитър Кенаров. Случаят със задържането му, влаченето му по площад Независимост и отвеждането му до РПУ ареста е  регистриран на платформата за сигурност на журналисти към Съвета на Европа. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече