Промени в закона: Само министри и кметове ще отдават концесии !

0

- Advertisement -

Само министри и кметове ще отдават концесии. Това решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за концесиите на второ четене. Въпросът с отдаването на концесии обаче е спорен. Причината – обикновено за дълги години обектите отиват в ръцете на „наши хора“.

Според измененията публичната собственост вече е собственост само на държавата и на общините. Решението дава възможност само министрите и кметовете да могат да избират дали да възлагат строителство или услуги чрез обществена поръчка или чрез концесия в зависимост от разполагаемите финансови средства и възможностите за прехвърляне на оперативния риск.

- Advertisement -

Когато пък се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането е с обществена поръчка. Със законопроекта се прецизираха и условията за провеждане на процедурата за определяне на концесионер и изискванията за съдържанието на протокола. Този път обсъждането мина без дебат. На първо четене БСП и ДПС се обявиха против възможността инфраструктурни обекти в „областите отбрана и сигурност“, в които попадат и военните летища, да се отдават на концесия. Между първо и второ четене от ГЕРБ оттеглиха спорния текст.

Спорен е въпросът с отдаването на концесии. Разследване на ФрогНюз от миналата година показа, че държавните плажове се стопанисват за дълги години от „наши хора“, близки до властта. Един от скандалите миналата година бе този с отдаването на концесия на Варненския плаж „Кабакум“, който отиде в ръцете на близък до Веселин Марешки от „Воля“. Новината за решението плажът да се отдаде на концесия дойде непосредствено след като Марешки положи подписа си под проекта на ГЕРБ за нова Конституция, който обаче не беше чел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече