Републиканци за България се противопоставя на провеждането на Луковмарш

0

- Advertisement -

За спирането на Луковмарш се призовава многократно през последните години, но многократно станахме свидетели на провеждането му.

За най-голямо съжаление, въпреки деклараците на леви и десни политически формации организаторите и тази година ще преминат със своя марш по софийските улици. Освен всичко останало, той е и в разрез с противоепидемиологичните мерки, свързани с коронавируса.

В демократична държава като България, е недопустимо да се провеждат събития, които привличат неонацисти и екстремисти от цяла Европа.

Недопустимо е да се отправят послания на омраза, в разрез с характера на народа ни, който многократно в годините назад е доказал смелостта и човечността си.

- Advertisement -

Маршът представлява факелно шествие, обикалящо улиците на София, идеализиращо Христо Луков, спорна личност в българската история. Генерал Луков открито подкрепял „Закона за защита на нацията”, който лишава евреите по онова време от граждански права – закон в противоречие на Търновската конституция.

Днес организаторите на Луковмарш заявяват, че провеждат събитието от патриотизъм, докато обикалят с чужди знамена и униформи улиците на столицата на България. Без съмнение, събитие като Луковмарш не трябва да се случва в началото на третото десетилетие на 21-ви век. Нека не забравяме, че България е държавата, която спасява 50 000 евреи.

Републиканци за България остро осъжда проявата на всякакъв вид идеализиране на личности, свързани с този тъмен период от историята ни.

Няма нищо по-важно от последователни действия в политиката, за които ще работим в Републиканци за България, както и незабавното спиране на подобен вид мероприятия.

Живеем в демократичен свят и трябва да следваме евроатлантическите ценности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече