Вижте как бившата правителствена болница „Лозенец“ е източила близо половин милион лева от НЗОК! Проверката по случая се влачи!

0

- Advertisement -

Бившата правителствена болница „Лозенец“ е източила 400 хил. лева от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с отчитането на фалшиви хоспитализации, установи разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в две части в предаването „Алтернативата“ по ТV1.

Става въпрос за над 100 души, които първо са преминали на профилактични прегледи през болница „Лозенец“ по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор.

Профилактичните прегледи са проведени през ноември и декември миналата година, а малко след това хората са отчетени пред НЗОК като хоспитализирани „по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Става въпрос за предимно млади хора, при които профилактичните прегледи не са показали нищо обезпокоително и никой от тях не е лежал действително в болница. Просто болницата е използвала личните им данни от проведените профилактични прегледи, за да ги отчете като лекувани пред НЗОК. В рамките на 1 месец болница „Лозенец“ е лекувала със 140 души повече с тази диагноза от предходния месец, което само по себе си е подозрително. Стойността на пътеката е 3671 лв. и така от фиктивните болни болницата е източила около 400 хил. лв. от НЗОК.

„За болницата такъв въпрос не съществува, пожелавам ви успех!“, е бил лаконичният коментар пред Бенатова на директора на „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, който е несменяем неин ръководил от 1998 г. насам. Застрахователят, по чиято линия хората са отишли на профилактични прегледи в „Лозенец“, също е отказал коментар по случая. От Министерството на здравеопазването, което вече е принципал на бившата правителствена болница, също не вземат отношение по казуса, въпреки че в правомощията на министъра е да смени директора за подобна злоупотреба.

- Advertisement -

От Националната здравноосигурителна каса са назначили проверка по случая и са установили нарушения, но са предали резултатите от проверката на прокуратурата, която разследва случая. Докато не приключи проверката на прокуратурата, от НЗОК не могат да дадат повече информация, коментираха от фонда пред Mediapool.

НЗОК е наложила на болница „Лозенец“ финансови санкции и частично прекратяване на договора по клиничната пътека, което означава, че ако санкциите влязат в сила, освен че ще връща пари, болницата ще има ограничения да работи по тази клинична пътека. За да влязат в сила санкциите на НЗОК обаче, първо трябва да приключи проверката на прокуратурата.

По принцип всяка година НЗОК налага на болниците около 10 млн. лв. санкции заради различни засечени нарушения, включително надписване на фиктивни пациенти.

Междувременно опитите на двама от „фиктивните пациенти“, хоспитализирани без тяхно знание, да изискат документите за престоя си в болница „Лозенец“, удрят на камък. Болницата ги крие от тях, въпреки, че това е тяхно право. Те са препратени от служителка на болницата да пишат молба до директора проф. Спасов, за когото „такъв въпрос не съществува“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече