29 часа- Толкова е прекарал Борисов в правителствения вертолет!

0

- Advertisement -

29 часа. Толкова време е прекарал Бойко Борисов в правителствения хеликоптер “Авиоотряд 28” през изминалата 2020 г. Летателният апарат, както и едно четириколесно едрогабаритно возило, се превърнаха в “мобилен офис” на премиера, който упорито продължава да води политиката си на живо от Facebook.

Двата хеликоптера, с които разполагат от “Авиоотряд 28” са изпълнили 34 полетни задачи и са изминали 16 465 км, става ясно от отговор до в. “Сега” по Закона за достъп до обществената информация. В тази статистика влизат и тренировъчните полети, техническите облитания, както и полети за облитане на технически средства. 


Премиерът е летял с правителствения вертолет 11 пъти. Изразходеното горивото на хеликоптерите за година е 56 346 литра на стойност 44 498 лв., което незнайно как прави по-малко от лев за литър.

- Advertisement -


Борисов е прекарал във въздуха 70 часа на самолетите на „Авиоотряд 28“, които през 2020 г. са осъществили 60 полета в границите на България и 26 извън страна. На правителствените летателни апарати са се возили общо 66 официални лица, от които 13 министри и само трима депутати.


Преди седмица Народното събрание записа промени в Закона за гражданското въздухоплаване, с които „Авиоотряд 28“ окончателно се преименува на „Държавен авиационен оператор“. Освен това получи привилегията да менажира ВИП „А“ терминала на летище София, наричан „правителствения ВИП“, като вече ще може да събира такси за обслужването на важните пасажери. В момента депутатите, членовете на ВСС и други важни персони се обслужват безплатно през ВИП „Б“ на летището, а идеята е вече и те да минават през зала “А” и съответното ведомство да плаща на ДАО такси от бюджета, предвиден за протоколни дейности.


А медицински хеликоптери кога? 


Проблемът със санитарната авиация продължава да остава нерешен. Липсата на медицински хеликоптери отново се завъртя в общественото пространство, след инцидент със загинал турист в Стара планина. Тогава от Планинската спасителна служба коментираха, че акцията по свалянето на загиналия турист, както и спасяването на други бедстващи в планината групи, е можела да бъде значително по-кратка, но ако разбира се ПСС разполага с медицински хеликоптери. Каквито обаче няма. Веднага на следващия ден премиерът Борисов се качи на вертолета, за да покаже от птичи поглед как върви строежът на АМ “Хемус”. Ходът бе определен като циничен от мнозина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече