Болница „Лозенец“ е източила 400 хил. лева от НЗОК с фалшиви хоспитализации

0

- Advertisement -

Бившата правителствена болница „Лозенец“ е източила 400 хил. лева от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с отчитането на фалшиви хоспитализации, установи разследване на Миролюба Бенатова, излъчено в две части в предаването „Алтернативата“ по ТV1.

Става въпрос за над 100 души, които първо са преминали на профилактични прегледи през болница „Лозенец“ по линия на частен застраховател, с който техните работодатели имат сключен договор.

Профилактичните прегледи са проведени през ноември и декември миналата година, а малко след това хората са отчетени пред НЗОК като хоспитализирани „по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“. Става въпрос за предимно млади хора, при които профилактичните прегледи не са показали нищо обезпокоително и никой от тях не е лежал действително в болница.

Ето как е ставала измамата:

„На 26 ноември бяхме извикани на организиран профилактичен преглед в болница „Лозенец“ по линия на допълнителното здравно осигурянаве, което имаме“. Това заяви в ефира на „ЕвроДикоФ“ Боян Бакърджиев – пациент, който е изненадан от документите, които вижда с описаните изследвания, които са отчетени като извършени, както и поставената диагноза. Разследването е направено от Миролюба Бенатова.

„Прегледът беше сутринта в 9. Пълна кръвна картина, PCR тест и Доплер изследване на кръвоносните пътища на краката“, допълни още той.

- Advertisement -

„На 14 януари ми се обадиха от здравната каса“, сподели гражданинът.

„Аз бях на 27 ноември на същите прегледи пак чрез допълнителното ми здравно оситуряване, което имам“, твърди друга пациентка в същата ситуация – Гергана Христова.

    „На 14 януари получил обаждане по телефона от една дама, която се представи от НЗОК с въпроса дали на 26 ноември съм бил хоспитализиран в болница „Лозенец““, изрази своето учудване Боян Бакърджиев.

„Тя ме запита дали съм склонен да попълня декларация, в която да декларирам, че не съм бил лежащ в тази болница на тази дата. Те взеха адреса на работното ми място, разбрахме се да дойдат на другия ден и повече никой не ми се обади“, сподели пациентът.

    „Аз като един разсеян човек, не им се обадих. Докато не попаднах на материала на Миролюба Бенатова и видях разследването. Писах коментар във фейсбук под публикацията, тя се свърза с мен“ , разказа Бакърджиев.

„Аз се съгласих да застана пред камера. В това време се обадих на НЗОК. Напомних им, че сме имали уговорка. Те видимо се ошашкаха“, припомни гражданинът.

„При мен нещата стоят по същия начин. Само имаме разминавания в датите“, коментира Гергана Христова.

Прегледана: 18248

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече