2020г. сочи Борисов като гробар номер три в света в края на третия му мандат, пише Иво Инджев

0

- Advertisement -

Андрей Иларионов, някогашният икономически съветник на Путин, изнася в интернет данни за демографската катастрофа в Русия, която по смъртност на глава от населението заема 6-то място в света през изминалата пандемична година.https://aillarionov.livejournal.com/1218006.html

Познайте коя държава е трета в тази черна класация? 

Точно така, това е нашата България, с която Борисов се разпорежда като със своя бащиния за трети път. В качеството си на премиер, разполагащ с най-голямата власт в страната, той нееднократно твърди, че сме се били справили по-добре от повечето други държави, засегнати от глобалната здравна криза. И обикновено ни навира в очите колко либерални са мерките у нас, за да сме му благодарни, докато другите страдат повече от карантини и забрани.

Както и в другите области на своето управление, Борисов подбира за сравнение негативни примери в чужбина. Предпочита паралелите с несгодите на развити държави. Плаче на тези чужди гробища като управник,  който иска да изпъкне на фона на чуждото нещастие. 

По смъртност на глава от населението Борисовата България отстъпва миналата година само на Перу и Боливия в целия свят – поне според данните за страните, които не крият истинската картина на драмата.

Тя, драмата, е също в това, че няма кой и как да му зададе въпрос ( и ) на тази тема. Също както за закопаните в земята ни руски тръби на стойност близо три милиарда лева, които не били дадени от бюджета, а са взети “само” като  заем.

Впрочем президентът Румен Радев за пръв път напусна собствената си забранена територия за критика, свързана с Русия и попита конкурента си Борисов кога ще даде отчет за целесъобразността на тези похарчени български пари и има ли разчет за това как ще си върнем инвестицията.

Докачливият иначе Борисов този път премълча. Все едно, че нищо…Посниши се докато попремине бурята, както се изразяваше неговият “университет” Тодор Живков по отношение на съветската перестройка.

- Advertisement -

С такива “успехи” зад гърба си Борисов се кани пак да печели изборите и се заканва да продължи да ни управлява.

 На какво основание си позволява това самочувствие на предизвестен победител на поредните избори?

Вече отговорих на този въпрос- така е, защото няма кой да му задава въпроси. Нито в медиите, нито в парламентарната, нито в съдебната зала. А и от чужбина явно не го безпокоят с излишно любопитство относно живота и смъртта на поданиците му – стига да е послушен и да дава вид, че изпълнява общите политики на съюзниците от една страна, а от друга – да угажда на Путин ( за баланс, както сам той твърди).

Защо на чужденците трябва им пука на фона неговия непукизъм колко много са измрелите българи?

За българските жертви, свързвани с пандемията, които в края на 2020-та дори достигнаха световния рекорд на глава от населението, няма кой да му причини неудобството да отговаря. Нищо, че покрай прехваленото му постижение да се задържи три мандата начело на правителството той на практика се сдоби и с репутацията на гробар номер три на своя народ в света и номер едно в съвременната българска история.

Три мандата и трето място по смъртност на планетата! Трябва ли да бъде оставен да се бори за четвърто управление и четвърто, “почетно” място по същия показател?

Чудя се на отличното му настроение, което и днес демонстрира с рекламна снимка на собствената си персона. Как “спинка” спокойно като бронзов медалист сред лидерите в световната класация по смъртност на собствената му нация?  

Когато преди близо четвърт век написах коментар за българските “измиратели”, имайки предвид демографската криза, т.н. часови вестници и прочее слугински медийни инструменти на тогавашната власт ме обвиниха в проява върховен цинизъм. Как не ме било срам, как съм си бил позволил да нарека избирателите измиратели! Голям вой\бой беше.

Къде са тези палета и техните следовници от днешната медийна глутница да поскимтят поне малко срещу кервана на техния Бойко? Или са съгласни той да брои нахилено успехите докато статистиката брои без коментар измиращите по времето на неговото управление българи?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече