Митко Щерев разбуни духовете: Плачеш за пенсия по заслуги, а продаваш прахосмукачки от 30 години

0

- Advertisement -

Композиторът Митко Щерев разбуни духовете в попгилдията след интервюто си в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“.


Той гостува с колеги, за да представят кавър на песента му „Хризантеми“, превърната навремето в хит от Лили Иванова, но разговорът засегна и наградите, които наскоро министерството на културата раздаде на поп звезди от миналото като компенсация за това, че не получават пенсии.

„Как може 30 години да продаваш прахосмукачки и сега да ревеш за награда? Как може 30 години едната половина от дует да не живее в България и сега да претендират за пари? А вие знаете ли, че аз лично съм виждал как всяка вечер Борис Гуджунов прибираше по 100 лева за участие и нито веднъж не се сети да плати осигуровки за тези 3000 лв. месечно?“, каза Щерев по адрес на покойния вече певец.

В гилдията смятат, че с думите си композиторът визира Христо Кидиков и Йордан Марчинков. Публично известно е, че от години Кидиков продава скъпа марка прахосмукачки – „Рейнбоу“ и за известно време дори завеждаше офиса на фирмата в България. 

Дуетната половинка на Стефка Берова – Йордан Марчинков, живее вече над 30 години в Швеция, където има втори брак. Двамата със Стефка Берова се разведоха още през 80-те години и известно време продължаваха участията си заедно, без публиката у нас да знае, че вече не са съпрузи.

Щерев нападна и дуета Благовест и Светослав Аргирови, казвайки по техен адрес, че и те не могат да претендират за парични награди, защото нито веднъж не са участвали в „Златният Орфей“.

Освен това тезата на Митко Щерев е, че прословутите документи на едновремешната Концертна дирекция, които били изчезнали при наводнение, всъщност не са се изгубили изцяло.

- Advertisement -

„Изчезнали са само тези за периода 1960-1975 г., така че всички, които имат кариера след 1975 г. би трябвало да могат да докажат платени осигуровки и да имат пенсии“, твърди той. После добави, че според него всички попизпълнители у нас след 1990 г. на практика работели в сивия сектор.

Митко Щерев разказа и своя версия за популярен в близкото минало спор между него и Лили Иванова, който засяга песента „Хризантеми“. През 1976 г. му гостувал бащата на Филип Киркоров – Бедрос. Той помолил Щерев да му даде албуми с нови български песни. Щерев му дал албума, в който е „Хризантеми“.

Години по-късно обаче това изпълнение на Лили Иванова се появява в сборен албум, издаден в Русия по иницитива на бащата на Киркоров и Щерев започна да говори, че Лили Иванова била получила пари за това, а той като автор е бил пропуснат. Това беше един от първите спорове между него и Лили Иванова. Певицата каза тогава в няколко интервюта, че не е получавала никакви пари, а и не знае как записът е издаден в Русия. Сега от разказа на Щерев излезе, че самият той е дал записа на Бедрос. Това обаче не попречи отношенията му с Лили да се скъсат окончателно и той да ѝ забрани да изпълнява песните му публично.

„Господин Митко Щерев, никога не е късно да се опозориш! Днес, по националната телевизия, композиторът Митко Щерев, с присъщата си високомерна помпозност, като последна инстанция, директно обяви всички музиканти, изпълнители и творци, останали без пенсии, заради невъзможността им да докажат трудов стаж – за лъжци и негодници. Срамота!“, написа във Фейсбук колегата му Тенко Славов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече