Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ

0

- Advertisement -

Стремежът към ниска избирателна активност е част от плановете на ГЕРБ.

Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов.

Избирателната активност е свързана с пандемията, допълни той. Ако не знаем колко хора ще излязат пред урните на 4-ти април, много трудно можем да предположим до каква степен ще има мобилизация на твърди ядра и до каква степен други фактори ще изиграят роля. Всички социологически проучвания, които следим напоследък представляват моментна снимка на някакви нагласи към даден момент и ситуация, която се променя много динамично и би могла да бъде съвсем различна след малко повече от месец, каза още Попиванов.

- Advertisement -

„Затова би трябвало всички да бъдем крайно предпазливи, когато прогнозираме какво ще се случи и наистина въпросът за избирателната активност е много сериозен. Той е много сериозен първо в международен контекст. Ние вече сме забелязали, че избори проведени по време на пандемия в други Европейски държави почти винаги водят до много по-ниска избирателна активност от тази, която е традиционна за тези общества и тези държави. Следователно бихме могли да предположим, че нещо подобно има всички изгледи да се случи и у нас“, каза още той.

Според доц. Борис Попиванов пандемията, ограничителните мерки и притесненията на хората могат да изиграят своята роля, а в България това се задълбочава от крайната несигурност, с която се борави по темата за здравната сигурност на самия изборен процес.

Има граждани, които подкрепят новите политически сили, но тяхната лоялност е нестабилна, подчертава Борис Попиванов. Той допълни, че това са политически сили, които досега не са се явявали на избори и нямат стабилни и работещи местни структури. Вотът за тях би могъл да бъде внезапен, силен и спонтанен, но в същото време да се свие, защото мотивацията спрямо тях не е толкова сигурна и стабилна, според експерта.

„Значи едно е, когато хората казват, че предпочитат нещо ново и искат тази политическа партия, стига с тези, които сме гледали – ГЕРБ, БСП и т.н., а друго е когато се стигне до самата изборна ситуация. Когато не познаваш кандидатите в листите на тези партии, когато не си сигурен в това какво те ти предлагат – да отидеш и на всяка цена, независимо от това какви притеснения имаш – здравни или други, и да гласуваш точно за тях“, уточни експертът. Борис Попиванов каза още, е новообразуващите се политически сили без сериозно присъствие на терен биха пострадали сериозно от ниска изб

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече