Зоран Заев замесен в побоя над журналиста Митко Георгиев?

0

- Advertisement -

Охраната на брата на македонския премиер Зоран Заев стои зад втория побой над македонския журналист с българско самосъзнание Митко Георгиев, съобщи пред Lupa.bg доц. Спас Ташев от БАН, който е и председател на сдружението в обществена полза „Българска национална платформа“.

 Георгиев е информирал българското посолство в Скопие, както и генералното консулство в Битоля, за безчинствата на бодигарда Александар Барабановски. Нашите дипломати са го посъветвали да си извади медицинско, тъй като след побоя е с телесни увреждания и травми на очите. Най-вероятно причината за насилието е отмъщение. Барабановски вече е осъждан за физическа саморазправа с македонския журналист и това го е накарало отново да му посегне.

Митко Георгиев

„Нашата организация ще направи всичко възможно преследването и побоищата на хората с българско самосъзнание да спре. Ще се обърнем за помощ към чуждите посолства и международните правозащитни организации, на които ще предоставим копия от медицинските документи, удостоверяващи настъпилите телесни увреждания след побоя. Георгиев, а и други потърпевши, призовават да се сформира международна анкетна комисия, която да посети репресираните граждани на Северна Македония и на място да установи фактите. Трябва да помогнем на тези хора, тъй като нашите управници 30 г. не са направили нищо по въпроса. Те не са запознали нито чуждите дипломатически мисии, нито международните институции с проблемите на македонците, които са съхранили българското си самосъзнание. Нашите външнополитически партньори и в момента задават въпроса защо България твърди, че в Скопие се нарушават правата на човека, но в същото време тази информация е премълчавана и не е разпространявана своевременно по света? “, заяви доц. Ташев.

- Advertisement -

Митко Георгиев бе пребит на 24 февруари от двама маскирани на улица в центъра на Струмица. Това е станало пред очите на съпругата му, която е с онкологично заболяване.

„Предполагам, че са ме следили и след като излязохме от ресторант, около 21,15 ч., на улицата в центъра, двама ме нападнаха и започнаха да ме бият, размахваха и оръжие“, разказа Митко Георгиев. С него са били и двама приятели, като единият се опитал да спре побойниците, но също пострадал.

„Жена ми се развика и се насъбраха хора, след което нападателите избягаха. Подал съм жалба в полицията „, допълни Георгиев.

Това не е първият побой на Барабановски над него. На 21 октомври 2018 г. на улица пред хранителен магазин охранителят пресрещнал Георгиев и го ударил няколко пъти със страховитите закани: „Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония“. Районният съд в Струмица призна Барабановски за виновен за хулиганската проява и му наложи 150 евро глоба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече