Инцидентът с токовия удар: Павилионът се оказва държавен. Институциите гузно мълчат!

0

- Advertisement -

Изцяло в нова посока може да се развие казусът с павилиона, чийто кабел за електрозахранването уби на 14 февруари 16-годишно дете в София, пише capital.bg

След първоначалното прехвърляне на отговорността между Столичната община, районната администрация в „Триадица“ и ЧЕЗ сега на преден план излизат УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, Министерството на здравеопазването и държавата като цяло. Причината – от януари 2020 г. павилионът, действащ под марката „Орехчето“ е бил актуван като сграда – публична държавна собственост. Или казано по друг начин държавата, а не частната фирма, която продава в него, би следвало да носи отговорност за електрозахранването на обекта.

Засега обаче институциите пазят пълно мълчание по темата. „София си има кмет и главен архитект“ заяви преди дни премиерът Бойко Борисов, опитвайки се да отклони вниманието от факта, че павилионът по документи е собственост на Министерството на здравеопазването.

Междувременно изслушването по темата в Столичния общински съвет, което се състоя на 16 февруари, не хвърли повече яснота. Там съветниците от ГЕРБ продължиха да насочват отговорността за случилото се към районната администрация на „Триадица“, която от година и два месеца се управлява от „Демократична България“. Самият районен кмет обаче е категоричен – „Орехчето“ не се намира на общинска, а на държавна собственост. За първи път това беше потвърдено и от главният архитект на София Здравко Здравков, макар пък той да се опитваше да насочи вниманието към другите павилиони върху тротоара, които са на общински терен и също са незаконни, но нямат пряка връзка с инцидента.

Що се отнася до самата шахта, през която минава кабела за захранването на „Орехчето“, вече няма спор – тя е общинска и служи за захранване на светофарната уредба в близост. Всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г. при ремонта на тротоара, но след това очевидно не е извършван контрол и те отново са се появили.

- Advertisement -

Как „Орехчето“ става държавно

През януари 2020 г. областният управител на София (Николай Пехливанов от „Атака“) издава акт за държавна собственост на обекта. В графата „забележки“ е посочено, че съгласно скица от 7 октомври 2019 г. на Столичния кадастър „в имота, предмет на настоящия акт, са построени“, след което са изброени 24 различни обекта, сред които и три сгради „за търговия“. Освен „Орехчето“ става дума за стоящият в юг от него павилион за закуски, но също така и друг павилион, който е бил „залепен“ до „Орехчето“.

Прикачен файл

Акт за държавна собственост

Въпреки, че е „актувана“ и вкарана в скицата, такава постройка въобще не съществува.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече