ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков

0

- Advertisement -

Върховния касационен съд потвърди решението на Софийския градски съд, с което бе допуснато вписване на политическа партия ”Гражданска платформа Българско лято” в публичния регистър на политическите партии. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС е приел протеста на прокуратурата срещу решението на СГС за неоснователен. Според върховните магистрати регистърният съд е направил верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни „Население“.

Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено „онлайн“ учредителното събрание, се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 3 януари 2021 г. с телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.

Учредителното събрание е проведено на територията на България в съответствие със законодателството и това се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в София на ул. „Московска“ №43.

„От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви факти и доказателства, пряко или косвено опровергаващи данните от представените декларации, а удостоверителната тежест на изявленията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния характер на производството по Глава втора на Закона за политическите партии“, посочват в решението съдиите от ВКС.

Съдът приема, че по отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в „преамбюла“ на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия.

- Advertisement -

„Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите „мисия“ и „основни принципи“, поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона“, се казва още в решението.

Относно направената от първоинстанционния съд служебна проверка в системата на ГРАО върховните съдии пишат: „Извършените от СГС справки от Национална база данни „Население“ са реализирани по реда на Наредба №14 за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Регистъра на населението – Национална база данни „Население“, в рамките на законодателно възложения на регистърния съд контрол за законосъобразност на извършените действия по учредяване на политическата партия.“

В решението на Върховния касационен съд се напомня, че производството по вписване на политически партии е охранително и за него не се прилагат правилата за събиране на доказателства, относими за исковия процес, на които се позовава прокуратурата. Липсва и оспорване на данните от тези справки в самия протест.

„Следователно оплакванията в тази насока за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, включително и относно отказа на съда да допусне експертиза за установяване на горните обстоятелства, са неоснователни“, категорични са върховните съдии.

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва да се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството по Глава втора от Закона за политическите партии.

„Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат“, мотивират се още съдиите.

Припомняме, че заради обжалването от страна на прокуратурата партията не успя да се регистрира самостоятелно в ЦИК за участие на изборите, но в крайна сметка бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков е кандидат за депутат от столичния 25-и многомандатен избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка и листи водят Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Божков е водач на листата на партията „Българско национално обединение – БНО“, чийто председател Георги Георгиев отстъпи регистрацията си на платформата „Българско лято“, се вижда от регистрациите в районната комисия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече