Внимание! Измамници мамят в продавалниците по нова схема

0

- Advertisement -

След като стана ясно, че мошеници точат банковите карти на наивници в сайтове за продажби, на редакционната ни поща бе подаден сигнал за нов вид измама, извършвана конкретно в olx.bg.

 Нашата читателка А. А. разкри как точно се случва това.

Тя продавала скъпа дреха и получила съобщение късно вечерта във Вайбъра си от потенциален „купувач”. Той предлагал продажбата да се извърши чрез „доставката на ОLX”. Това трябвало да стане веднага, на секундата, като продавачът кликне върху линк уж за плащане, а още на заранта към 7.00 ч. стоката щяла да бъде прибрана от куриер.

Разбира се, сумата щяла да влезе в сметката на продавача СЛЕД като куриерът прибере дрехата, тъй като банките работят от 8 ч. заранта.

- Advertisement -

Измамната схема всъщност се състои в това продавачът да предаде предмета на мнимия куриер преди 8.00 ч. сутринта, т.е. преди да разбере, че не му е платено. Така мошеникът прибира скъпоструващия предмет, без да го плати, а продавачът остава с пръст в уста.

В този случай освен на наивитета на жертвата, псевдо купувачът разчита и на това, че контактът във Вайбър се осъществява късно вечерта, когато вниманието на хората е намалено и те се готвят за лягане и дори вече спят. Полусънен човек е по-податлив да приеме „сделката” и не би проверил дали платформата за продажби изобщо предлага подобна услуга.

Знайно е, че OLX не предлага доставки и плащания през платформата си. Затова А. А. веднага се усетила и  измамата не се състояла, но случаят показва новата схема, чрез която и да не могат да приберат парите ви, то опитват да вземат вещите, които продавате.

„Внимавайте много!”, предупреждава А. А.

Ина Димитрова, специално за Govoriotkrito.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече