Защо топлинните счетоводители масово крият тарифите си?

0

- Advertisement -

Крайно време е тарифите на фирмите за дялово разпределение да бъдат извадени „на светло“ чрез съответни нормативни промени. За това настоява националният омбудсман Диана Ковачева в становище, адресирано до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

„Към момента т.нар топлинни счетоводители нямат задължението да публикуват цените за услугата „дялово разпределение“, които са предмет на договореност с топлофикационните дружества. Потребителите научават как ги таксуват едва като им пристигнат сметките за плащане, а това е неприемливо“, изтъква обществената защитничка. Тя посочва, че проверките по жалби и сигнали на граждани показват, че е масова практика фирмите за дялово разпределение да не публикуват тарифите си, само някои топлофикации са сложили на сайтове си „ценоразписи на пакети от основни услуги за дялово разпределение“. 

Именно затова омбудсманът иска да се въведе задължение за огласяване на цените. Необходими са и промени в правилата за самите уреди, с които се отчита потреблението на парно и топла вода. Отделните топлинни счетоводители обикновено работят с различни уреди и по тази причина в момента е твърде трудно един блок да смени отчитащата фирма – би трябвало всички апартаменти да си сменят топломерите (което е немалък разход). Това създава своеобразен монопол.

- Advertisement -

Допълнителни проблеми се задават и заради предстоящото масово преминаване от отчитане на място към засичане на данните от разстояние чрез модерни измервателни уреди. Според приети накоро до 2027 г. законови промени всички сгради трябва са снабдени с устройства за дистанционно отчитане на потреблението на топлоенергия.  

Тъй като предстоящата кампания е по задължение, има риск доставчиците на дистанционни уреди да напомпат цените и държавата трябва да вземе мерки срещу това, смята омбудсманът. Промените в Закона за енергийната ефективност изискват масово въвеждане на дистанционно отчитане на топлинната енергия, потребявана от битовите клиенти на топлофикациите, като това се отнася за всички индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода. Доставчиците на уреди може да се договорят за вдигане на цени и държавата трябва да вземе мерки срещу евентуален „картел“. 

Преминаването към дистанционно отчитане по принцип е нещо хубаво, посочва още Ковачева. Промяната ще позволи следене на реалното потребление и изготвяне на достоверни фактури всеки месец, а не както е сега – с прогнозни и изравнителни сметки, жалби, корекции и нови изравнителни, което създава обърквания и съмнения. Но отново изниква въпросът за цените. Не е ясно какви тарифи ще сложат фирмите, които засичат показанията, когато преминат към дистанционно отчитане и ежемесечно изтотвяне на сметки. 

Ето защо общественият защитник приканва Министерството на енергетиката да анализира действащата Наредба за топлоснабдяването и да предприеме промени, които да защитят потребителите от ценови произвол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече