Местан: ГЕРБ не заслужава подкрепата на турците и мюсюлманите в България, защото е в задкулисен съюз с ДПС!

0

- Advertisement -

Бившият председател на ДПС, някога „дясна ръка“ на Ахмед Доган и настоящ лидер на партия ДОСТ – Лютви Местан, призова активистите й да подкрепят на изборите лидера на “Да, България” Христо Иванов и неговата формация, която е част от коалицията „Демократична България“.

В публикация във фейсбук Местан посочва, че „монополът на ДПС върху турците и мюсюлманите в България е фундаментален порок и основен проблем на българската демокрация, защото осигурява несъразмерна политическа власт на ДПС, която тя преобразува в корупционни схеми чрез контрола върху ключови системи на държавната власт – общини, изпълнителна власт, регулаторни органи, служби и прокуратура.“ 

Според него това е реалната същност на движението на Ахмед Доган и името „права и свободи“ е само фасада. Местан пише още, че партия ГЕРБ нито иска, нито може да се изправи срещу ДПС, защото отдавна е в задкулисна зависимост от Сараите и заедно образуват порочния модел на властта, който трябва да се разруши.

„След 30 години закъснение, се появи политическа сила в лицето на  „Да, България“, която през последната година даде ясни знаци, че е узряла за тази национална задача“, добавя Местан. 

И продължава с това, че лидерът на „Да, България“ – Христо Иванов, вкара във фокуса на общественото внимание инак добре известните корупционни схеми на ДПС, за които специализираните държавни институции са в режим на престъпно бездействие.

„Освен това Хр. Иванов е първият лидер на системна българска партия, който с екипа си на 26 декември 2020 г. посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. „Възродителен процес“.

В името на стратегическата цел – равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход, започнахме диалог с „Демократична България“, смята още Местан. 

В края на декември 2015 г. Лютви Местан бе свален от председателския пост в ДПС и изключен за часове от партията. В традиционното си новогодишно слово тогава почетният председател Ахмед Доган обяви, че Местан е направил гаф с протурска декларация след свалянето на руски самолет от Анкара и обяви, че ДПС се нуждае от промяна, а не от подмяна. В последствие Местан направи своя партия ДОСТ и демонстрира добри отношения с турския президент Реждеп Ердоган. ДОСТ обаче така и не успя да окаже сериозен удар върху електоралната тежест на ДПС. Още повече, че през декември миналата година турският президент направи обръщение по време на националната конференция на ДПС. 

ПРИЗИВ

към учредителите, членовете и симпатизантите
на ДОСТ
Уважаеми съмишленици,

Дълбоко съм убеден, че политическата интеграция на българските граждани – турци и мюсюлмани не трябва да зависи от една единствена партия.
За съжаление, системните български партии с престъпното си бездействие и нерядко съучастие още в началото на прехода допуснаха етнически смесените райони да се превърнат в ДПС-анклави, във феодална собственост на тази партия и нейния едноличен собственик.

Монополът на ДПС върху турците и мюсюлманите в България е фундаментален порок и основен проблем на българската демокрация, защото осигурява несъразмерна политическа власт на ДПС, която тя преобразува в корупционни схеми чрез контрола върху ключови системи на държавната власт – общини, изпълнителна власт, регулаторни органи, служби и прокуратура.
Това е реалната същност на ДПС. Името „права и свободи“ е само фасада.

В крайна сметка, високата социална цена на корупционните пари, с които се строят сараи, купуват се ТЕЦ-ове и яхти за десетки милиони, къщи за гости, охолният живот на партийната клика, се плаща от българските граждани и най-вече от избирателите на ДПС. Без възможност за реализация в страната, като изключим партийната номенклатура, десетки, може би стотици хиляди си изкарват прехраната на гурбет, далеч от деца, съпруги и родители.

На това трябва да се сложи край. Разбиването на ДПС монопола и изграждането на реална алтернатива за политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България и пълноценното им включване в демократичния процес в страната е най-важната цел, която стои пред българската демокрация.В името на тази цел ние създадохме ДОСТ. На парламентарни избори 2017 година участвахме с най-радикалната дясна политическа платформа с акцент върху неохобдимостта от радикално ликвидиране на всички форми и символи на комунистическо наследство, а също така и лустрация. Отправихме призив за създаване на общ, десен конституционен блок, който да осигури на страната ни необратим процес за развитието ѝ като евро-атлантическа държава.

- Advertisement -

Не бяхме разбрани. Всички български партии и институции с изключение на неколцина български общественици и интелектуалци, на които публично и поименно вече съм благодарил, се хванаха на внушенията на сарайските медии и побързаха да ни обявят за национални предатели, а партията ни за проводник на външни интереси и инструмент за намеса във вътрешните работи на страната ни.

Времето показа несъстоятелността на тези клевети, но това е слаба утеха, защото бе пропиляно историческо време и шанс, бе пропилян демократичният ресурс на над 100 000 избиратели на ДОСТ.

Въпросът е дали сега има политически сили, които са истински готови да се изправят срещу ДПС в името на реалната свобода и реалната политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България?

БСП не е в състояние, защото в крайна сметка генезисът на онова, което представя ДПС, е неразривно свързан с тази партия.

Партия ГЕРБ нито иска, нито може, защото отдавна е в задкулисна зависимост от Сараите и заедно образуват порочния модел на властта, който трябва да се разруши.
След 30 години закъснение, се появи политическа сила в лицето на  „Да България“, която през последната година даде ясни знаци, че е узряла за тази национална задача.

Лидерът на „Да България“ – Хр. Иванов изведе на фокуса на общественото внимание инак добре известните корупционни схеми на ДПС, за които специализираните държавни институции са в режим на престъпно бездействие. Освен това Хр. Иванов е първият лидер на системна българска партия, който с екипа си на 26-ти декември 2020 г. посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. „Възродителен процес“.

В името на стратегическата цел – равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход, започнахме диалог с „Демократична България“.

Без да поставяме предварителни условия, ние заявихме готовност да дадем подкрепа на парламентарния вот на четвърти април. Заявихме също така готовност, ако има общо съгласие, да поемем достатъчно голяма и широка отговорност за листите в определени избирателни райони.

Очакването на подобен резултат порoди огромни надежди сред хиляди избиратели, а активът на ДОСТ от страната и чужбина започна предварителна работа за организацията на предизборната кампания.

Фактът, че в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ, а е изцяло на Демократична България, най-вероятно е поставил в деликатно положение активистите по места. Бих ги призовал да бъдат спокойни, защото отговорността за това не е тяхна, а единствено моя. Отправям призив за далновидност, за стратегическо мислене. Тези листи и изборите дори са само стъпка в преследването на голямата цел – заедно да градим бъдещето на Родината ни като европейска и атлантическа държава, в която като равноправни граждани етническите и религиозните ни различия ще са богатство, а не повод за конфликти.

ДОСТ е партия на принципите. Ние нямаме нищо общо с тези, които до вчера водиха преговори с Демократична България и след като не получиха своето, побързаха да пристанат на Бойко Борисов и ГЕРБ.

ГЕРБ не заслужава подкрепата на турците и мюсюлманите в България, защото е в задкулисен съюз с ДПС, а през последните четири години е в открита коалиция с крайните националисти от АТАКА, ВМРО и НФСБ. В коалиция с Валери Симеонов, който през 2017 на границата в Капитан Андреево малтретираше нашите възрастни родители.

В политиката можеш да загубиш всичко, но не можеш да загубиш лицето и достойнството си.

Призовавам Ви – свободни, отговорни и достойни като истински демократи да подкрепим с номер 11 Коалиция „Демократична България“.
Лютви МЕСТАН
Председател на ДОСТ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече