ЕК опроверга Дариткова и ГЕРБ: Страните от ЕС могат да купуват „Спутник V”

0

- Advertisement -

„Държавите от Европейския съюз имат всички законови права за закупуване на руски или китайски ваксини срещу коронавируса, но ще носят сами пълната отговорност за последиците от тяхната употреба.“ Това заяви официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, предаде TACC.

„Ние (ЕK) определихме портфолио от общи покупки на ваксини, което налага на страните, участващи в тази стратегия, задължението да не водят паралелни преговори с компании, доставящи ваксини. От юридическа гледна точка страните от ЕС имат право да закупуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка за ваксини“, разясни той, отговаряйки на въпрос относно възможността за доставка на руски ваксини в страните от Общността.

И допълни: „Има общоевропейски процес на сертифициране на ваксини, базиран на процедурите на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Съществува обаче и процедура, разрешаваща употребата на препарати при спешни случаи, при условие че пълната законова отговорност за последиците от употребата е на държавите-членки. Това позволява придобиването на ваксини, които не са получили разрешение за комерсиализация на пазара на ЕС от Европейската комисия въз основа на препоръката на EMA“.

От август миналата година Европейската комисия подписа шест договора за предварителна поръчка на 2,6 милиарда дози ваксини със западни компании. Към настоящия момент лиценз на ваксините в ЕС са получили компаниите Pfizer, Moderna и AstraZeneca. И трите производители вече са започнали доставки за ЕС, но в по-малки обеми от предвидените в договорите, поради производствени и логистични проблеми.

- Advertisement -

Напомняме, че след предложението преди дни на червената Нинова правителството да започне преговори за закупуване на руската ваксина, шефката на правната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова заяви в телевизионен ефир, че европейското законодателство не ни позволява това.

Днес пък – преди да стане ясно, че ЕК дава „зелена светлина” всяка държава да решава на собствена отговорност дали да закупува ваксини извън одобрения от ЕМА пакет,  мнозинството на родните депутати  от ГЕРБ реши, че можем да преговаряме за ваксини от страни извън ЕС, но само ако Брюксел ни разреши…

Ами сега?

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече