Президентът Радев: Правителството, ако държи на САЩ, да се вслуша в съкрушителната им оценка

0

- Advertisement -

Късно е управляващите да търсят индулгенция затова, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Мотивите им са били политически, а не здравни. Контраста между забраната на Шипка и отворените ресторанти е очебиен. Здравните власти трябва да се разберат кой какво говори, пише и изпраща, защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо.

Това заяви държавният глава Румен Радев след годишна конференция, на която бе представен доклад за състоянието и развитието на българската армия. На нея присъстваха и военния министър Красимир Каракачанов, адмирал Емил Ефтимов. Повод за коментара му обаче бе журналистически въпрос за скандала, който се разрази около Националния празник на Република България и отварянето на заведенията.


“Мога да изразя със задоволство, че за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове – непознати от последните десетилетия. В същото време изразих и своето безпокойство от някои тенденции, които не са в интерес на развитието на въоръжените сили”, заяви Радев.

- Advertisement -


Изводът е, че в условията на пандемия, продължаваща да остарява техника и продължаващ недостиг на финансов ресурс, армията и тази година е изпълнила конституционните си задължения, посочи Радев. Президентът обаче алармира, че  нальотът на военните летци, които охраняват българското въздушно пространство, продължава да пада.


“То е въздушното пространство на НАТО. Нальотът продължава да бъде опасно малък. И аз очаквам енергични действия така, че този проблем, както не веднъж съм го казвал, да бъде решен в максимално кратко време. Знам, че е трудно, но трябва да се прави всичко възможно. Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проекта за изтребители”, посочи президентът.

„Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ, каза още Радев. Той посочи, че оценката отразява всички неща, за които говори от началото на мандата и заради които хората протестираха – касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система. Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор“, каза президентът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече