Баце си „напазарува” и певци предизборно, Ицо Хазарта ги попиля

0

- Advertisement -

Днес стана ясно, че правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Тоест, около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки),  а средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица. Това обеща Баце на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика. Те поискаха също промяна в Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика.

Часове след това Ицо Хазарта гневно изригна във Фейсбук:

„Идеята за раздаване на по 4350 лева на около хиляда български музиканти е абсолютно несправедлива и лоша. Компенсации (а не „помощи“) за 2020 г. трябва да бъдат отпускани според доходите, които музикантът е декларирал и според данъците и осигуровките, които е платил през последните една, две или три години. Нищо справедливо няма в това да приравниш хитреца, който крие 90% от доходите си, с някой, който дава десетки хиляди левове на държавата всяка година. Вярвам, че правителството има интерес да стимулира всеки човек да плаща данъци върху реалните си доходи и смятам, че сега е идеалният момент да го покаже.”

Музикантът и певец, който никак не си мери езика,  подпука и колегите си, плачещи за квота за бг поп/рок музиката:

- Advertisement -

„Относно задължителната квота за излъчване на българска музика в медиите – това винаги е бил спасителният пояс на всички некадърници. Подобна квота би имало логика да се приложи единствено в държавното радио и в БНТ. Изключително нечестно е да бъдат принуждавани частни медии да излъчват нещо, което не искат.”

В края на поста си Ицо обобщи щенията на  колегите си така: „Като не умееш да направиш хубава песен – дай да направим закон, с който да ни въртят тъпотиите по радиа и телевизии.”

Като оставим настрана безспорния талант на Ицо Хазарта и заявената му гражданска и професионална позиция, следва да напомним, че БоЕко успя да „напазарува” за изборите с държавни средства не само пенсионери, като им подхвърли по 50 лв. за няколко месеца и 120 лв. едвократно за храна. В разгара на третата Ковид вълна той отпусна мерките, като позволи на ресторантите да работят, с което сигурно си е набавил още гласове за оредяващите редици на партията си. Той дори отпусна средства за бизнеса, пострадал от пандемичната обстановка и всъщност – от некадърната и хаотична политика за овладяване на кризата, превъзнасяна от ласкателите му, а и от самия него, като невероятно „успешна“.

Сега прославилия се в цял свят единствен премиер с нощно шкафче, тъпкано с евро и кюлчета злато,  си „купи на килограм” и бг певци и музиканти.  Най-фрапантното в случая е, че те приемат да бъдат купени…

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече