Кунчев: Ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже!

0

- Advertisement -

През следващите две-три седмици ще бъде последният връх на COVID-19 пандемията в България. Заразата се очаква да затихне през пролетта и лятото, както през миналата година. А в началото на идната година коронавирусът вече няма да убива масово. Това прогнозира тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„Това е последният връх, който трябва да минем – в следващите две-три седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година – каза той. – Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът COVID няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него“. 

Не е изненада, че в момента данните за заболеваемостта в България са лоши, каза Кунчев. Той посочи, че в Европа същото се наблюдава от около месец, като около 60% от случаите са от британския вариант на коронавируса.

По думите му по-добре е мерките в момента да бъдат локални, защото разликите в засегнатостта на различните части на страната са „много големи“, каза главният здравен инспектор. Той отбеляза, че болниците са спрели плановия прием заради нуждата от легла.

Рискът от отварянето на заведенията е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина, коментира Кунчев.

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“ – каза той.

- Advertisement -

В сравнение с вируса от октомври – ноември сегашния се е променил – предава по-лесно и клиничната му картина е друга.

„През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е ковид. Сега напротив, започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, каза Кунчев.

Променя се и възрастта на засегнатите – 20 на сто от новите случаи са под 19 години, вирусът прониква и в детски градини, и в училища.

Нигерийският вариант на коронавируса досега не е засичан в България. В началото на идната седмица се очакват резултатите от изследване на 600 проби от пациенти, при които болестта е протекла  по-особено, с по-особени данни от изследванията. Има съмнения, че това са варианти, различни от класическия, каза Кунчев.

„Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий“ – каза той.

Кунчев прогнозира, че до два месеца в имунизационните пунктове ще има всякакви ваксини – и количества, и избор.

„Дай Боже да се спазват уговорките, но за месец март 480 000 дози ще пристигнат в България, през април – към тях ще се добави новата ваксина на „Джонсън“ – каза той. – Ако голямата армия на общопрактикуващия лекар се включи адекватно, ние им осигурим ваксини, и всеки лекар по 10 ваксини да прави на ден, това са 40 000 дози на ден. Ние можем да правим и до 100 000 дози на ден, стига да ги има“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече