Крепостната стена в Созопол пречела на заведение, събарят част от нея

0

- Advertisement -

Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната стена на Созопол. Причината е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение. Според решението на съда, публикувано в официалната страница на институцията, крепостният зид „смущавал“ ползването на имота по предназначение, съобщава „Бургас инфо“.

- Advertisement -

Претенциите са за около 6.5 кв. м – част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от ЕС. Проектът кандидатства за награда на Европейски съюз за културно наследство – „Европа Ностра“- за забележителна дейност в областта на консервацията, реставрирането и изследването на исторически обекти в Европа и света.

„Това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди“, е позицията на Община Созопол.

В делото е приложено и заключението на вещо лице, според което „на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.
В съдебното решение никъде не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.
Община Созопол е осъдена и да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече