„Професионалистите“ от АПИ объркват шофьорите с некадърни табели- ребус!

0

- Advertisement -

Истинска зрителна загадка е подготвила Агенция „Пътна инфраструктура” за шофьорите по автомагистрала „Тракия”, информира БГНЕС.

Заради ремонта на част от кошмарния близо 40-километров участък от Стара Загора до Чирпан, който от години е набразден от пропадания и вълни, от пътната агенция са сложили временни указателни табели, които уж трябва да насочат шофьорите по обходния маршрут, но по-скоро предизвикват обърквания и недоволство.

Някои от новите табели са с оранжев цвят, а други – с жълт. Постоянните сини и зелени табели обаче на са премахнати или временно покрити, което създава истинско цветово разнообразие за пътуващите и разбира се – ги заблуждава.

Друг проблем е размерът на указващите посоката знаци. Те са твърде малки, със ситен черен шрифт, което ги прави почти невъзможни за разчитане дори и при по-ниска скорост. Някои от тях пък са така направени, че трябва да имаш минимум една магистратура по „Анализ на големи масиви от данни“, за да разбереш на къде да завиеш.

Прост пример – ако пътуваш от София за Сливен или Ямбол, малко преди отбивката за Чирпан виждаш малка жълта стрелка с надпис „Бургас“, сочеща надясно. Ако караш малко по-бързо, почти няма шанс да я забележиш и разчетеш. Веднага след това, разбира се, си стои огромната постоянна табела, оказваща, че посоката за морския град е направо. Той обаче е на 200 километра разстояние.

- Advertisement -

Човек как да реши дали да мине през обхода, ако пътува за някой друг от областните градове?

Много от колите дори спират в аварийната лента, за да имат повече време да се ориентират в обстановката, което пък е нарушение и създава предпоставка за инциденти.

И така, подминавате отбивката и сега предстои най-хубавото – магистралата изведнъж се оказва затворена и единствената възможна посока е към Хасково по магистрала „Марица“. Следващата възможност да обърнете е след точно 14 км, но, естествено, пак не е обозначено с табели.

Ако обаче сте били концентрирани и някак си сте успели да решите ребуса с посоката, чака ви невероятно пътуване през обхода Плодовитово – Чирпан, до пътния възел на село Свобода. Пътят е задръстен от огромния трафик, а асфалтът е стар и с доста дупки. По древна българска традиция маркировка по него няма. Е, на места е съвсем леко загатната. За сметка на това пък има няколко патрулки с камери за скоростта.

Преди няколко дни от АПИ обявиха, че заради объркани шофьори ще подменят табелите. Ако това са новите, представяме си какви са били старите. Каквато ни е държавата, такава ни е и пътната обстановка, пишат още от Агенция БГНЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече