Експерти оправдават предстоящия локдаун, който властите ще трябва да наложат

0

- Advertisement -

За да не се концентрира хорското негодувание върху Баце, който като премиер трябва да наложи по-строги мерки заради вилнеещия Ковид, математици, имунолози, вирусолози, пулмолози и прочие експерти, вече няколко дни искат отново затваряне на държавата. Някои от тях не казват директно, че трябва да се въведе локдаун, а само цитират стряскащи числа от статистиката на заболеваемостта и смъртността у нас през последните дни.

Д-р Коце Ботокса пък прехвърли отговорността за мерките на Регионалните здравни инспекции.

Така, когато властите отново затворят държавата, ще си измият ръцете с експертите, които са поискали това от тях. А гневът на недоволния бизнес ще се насочи съответно към виновниците за това – сиреч, пожелалите локдауна. А Баце очаквано ще рече, че прави това, което го съветват експертите. Имиджът на д- Коце Ботокса пък също ще остане непокътнат, защото РЗИ-ата ще са „виновни” за новите ограничителни мерки по места.

От дни математици предупреждават, че пандемията вилнее, подсилена с британския щам на Ковид-19, и ако спешно не се предприемат рестриктивни мерки, тя ще се разрасне до рекордни размери.

Днес, например, броят на заразените с Ковид-19 достигна 20% от тестваните, което е колко стойностите на средата на декември м.г. А математикът Петър Велков предупреди, че ако спешно не се  предприемат по-строги ограничителни мерки, до края на този месец броят на приетите в болница ще надхвърли този от пика на предишната вълна. „Ако се движим с тези темпове на заразяване, и спешно не се предприемат мерки за локдаунд в близките дни, в рамките на следващия месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души”, заяви той пред Нова тв. „През април месец ще минем и 16 хиляди смъртни случаи, показват моделите. Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти”, прогнозира специалистът.

- Advertisement -

На проф. Радостина Александрова пък, която бе гост по БНТ,  й е направило силно впечатление една от хипотезите, че по времето на блокирането през ноември за разпространението на вируса вероятно са спомогнали отворените училища. „В момента е важен въпросът дали ни пазят антителата и ваксините”, отбеляза вирусологът. И допълни, че са важни всички мерки, включително и ваксинирането, като повтори тезата на здравния министър, че се „надпреварваме с вируса“. Според нея дори не е изключено да има и български варианти на ковид-19.

На Фейсбук страницата си математикът Лъчезар Томов показа модели как гимназистите подхранват заразата с коронавирус. След връщането на гимназистите в присъствена форма на обучение, те изпреварват по относителен ръст на новите случаи възрастовите групи на родителите, посочва той в свой анализ на случващото се и доказва твърденията си с различни графики.

По БТВ директорът на ”Пирогов” проф. д-р Асен Балтов директно заяви, че ако регионалните мерки нямат ефект, ще се въведат нови ограничения на централно ниво за цялата страна. Той даде ужасяващия пример, как 40-50-годишни пациенти отиват в болницата в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа.

Професорът бе категоричен, че увеличеният брой случаи на Ковид-19 у нас в последните седмици се дължи както на разхлабването на мерките, така и на британската модификация на коронавируса. И изрази притеснение, че британският вариант се разпространява по-бързо и при по-младите, като протича по-тежко.

Изобщо, цялото експертно говорене в медиите през последните дни води към логично въвеждане на нов национален локдаун. И този път – поискан именно от тях. А не наложен от властта, която до чисти имидж предизборно.

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече