Не могат да изискват задължителни ваксини за работа

0

- Advertisement -

Всеки човек, загрижен за здравето си и имащ социално отговорно поведение, трябва да вземе всички предпазни мерки за себе си и околните, категоричен е той. Затова трябва да се изготви изцяло нова нормативна уредба, налагаща известен „мек“ натиск за убеждаване на хората да се ваксинират, заяви юристът и правозащитник Михаил Екимджиев.

Има опасност обаче, при непремерени действия, да се стигна до известна дискриминация, предупреждава той.

В новите реалности няма единен протокол за действие, на ниво цяла Европа и държавите поотделно, защото ситуацията в момента е съвършено нова и без аналог, смята юристът.

ЕС не би могъл да наложи ваксинационни паспорти, но може да издаде препоръки с определени данни за такъв документ. Държавите членки обаче са тези, които ще решат дали да въвеждат такива паспорти. Умната политика е тези мерки да се прилагат гъвкаво, временно и в определени, силно засегнати области. Там, където се налага, да го има, но когато опасността отпадне, да се оттеглят и тези изисквания – коментира пред БНР адвокат Екимджиев.

- Advertisement -

Той обаче е категоричен: „Не бива да отнемаме на хората нито правото на труд, нито на свободно придвижване! Казусът безспорно е сложен“.

Решенията в ЕС се вземат бавно, но прилагането му в крайна сметка дава позитивни ефекти. Затова добрата българска политика би била и ние да спазваме такива европейски регламенти, когато те се въведат.

Понеже ваксините не са задължителни, и работодателите не би трябвало да изискват задължителна имунизация на своите служители.
Все пак, фирмите биха могли да въведат свои политики, даващи известни „периферни“ предимства на ваксинираните, като това вече е грижа за добрата професионална мотивация. Също може да се ползват и някои битови мерки за стимулиране на работници и служители към доброволна имунизация – препоръчва Михаил Екимджиев.

Иска се гъвкавост и „мека“ политика. Не може за кратко време да се създаде перфектен универсален протокол, който да обхваща всички случаи. Ще има казуистика и всеки отделен случай в момента трябва да се разглежда конкретно.

За щастие, не живеем в тоталитарна държава, където с една безцеремонна заповед да се въведат безпрекословни регулации – коментира адвокат Екимджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече