Очаквано: Фандъкова затваря училищата, но оставя отворени заведенията

0

- Advertisement -

Очаквано властите у нас започват да затварят училищата, но оставят отворени ресторантите и заведенията, въпреки че няколко пъти се твърдеше, че при покачване на случаите ще се затварят последно отворените места, а това са именно ресторантите. Заради рязкото увеличение на броя на заразените с коронавирус столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага всички ученици от 5 до 12 клас в София да минат на дистанционно обучение, а за ресторантите предлага само намаляване на работното им време с един час – до 22 часа. Това става ясно от пост във фейсбук профила й.

Днес, на заседание на софийския щаб за овладяване на разпространението на COVID-19, Фандъкова ще предложи на територията на Столична община да се въведат следните две мерки: всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на обучение в електронна среда за срок от 2 седмици (от 15 до 26 март, включително) и намаляване на работното време на всички заведения за хранене и развлечения, включително на ресторантите в хотелите и игралните зали, до 22 ч. за периода от 12 до 26 март.

„Предлагам въвеждането на мерките заради рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19 на територията на Столична община. Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191“, мотивира се кметът.

В поста си тя посочва, че със заповед на здравния министър болниците в София разкриват допълнителни места за болни с коронавирус. „Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на софийския щаб“, посочва Фандъкова.

Правилото, което никой не спазва

„Стремим се към числото 120 на 100 000, тъй като сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на здравеопазване. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме затруднения. Затова, следейки 14-дневната заболяемост, предприемаме стъпки на разхлабване. Ако има увеличение на случаите, затварянето започва от последно отворените сектори“, обявии здравният министър проф. Костадин Ангелов на 28 януари.

Ред на разхлабване на мерките

- Advertisement -

На 1 март бяха отворени ресторантите и заведенията за хранене и развлечения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които са планирани за отваряне от 1 април. Бе разрешено да възобновят работа и игралните зали и казината.

Децата от различните класове се въртят по график за присъствено обучение:

– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 6, 9 и 12 клас.

На 1 февруари бяха отворени моловете, фитнесите и кината.

Източник: „СЕГА”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече