Последно от д-р Коце, засега: Локални мерки в 10 области, но заведенията – до 22 ч. и без карантина за идващите от Занзибар

0

- Advertisement -

„Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година“, обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб.

„Намаляване на работното време на заведенията до 22:00 часа вечерта. Обсъждахме мерки, които са насочени по отношение на носенето на маски на открито, мерки, насочени към посещенията на фитнесите и моловете. Тези всичките предложения ще бъдат разгледани на Областен щаб и до края на деня се очаква да има заповед на директора на РЗИ“, каза още той.

Няма да има карантина за пристигащите от Занзибар, заяви още министърът, цитиран от БНР.

Ето какви мерки се въвждат в някои градове, засега.

БУРГАС

В Бургас от петък затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение за 2 седмици. Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприя на открито и закрито.

БАГОЕВГРАД

- Advertisement -

В област Благоевград от утре се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, става ясно от думите на областният управител на града Бисер Михайлов. Те засягат учебния процес, работата на заведенията, моловете, както и масовите мероприятия на открито и закрито. От утре до 25 март учениците от 5 до 12 клас преминават в дистанционна форма на обучение. Малките ученици продължават в присъствена форма, но апелът към родителите и учителите е да бъдат изключително отговорни при проява на симптоми. Освен това моловете отново затварят за 14 дни, а ресторантите ще работят до 22 ч., вместо до 23 ч. Забраняват се и масови мероприятия на открито и закрито. Ще бъдат съзздадени и допълнителни екипи, които да извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

ПЛЕВЕН

И в Плевен се въвеждат по-строги противоепидемични мерки. От 15-и до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас, а също всички извънкласни занимания. Затварят се молове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. Леглата в болничните заведения за лечение, предвидени за Ковид, се увеличават на 20%. Решенията са на областния кризисен щаб.

ШУМЕН

В Шуменска област също се очаква да бъде взето решение за затягане на ограничителните мерките, въведени заради коронавируса. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души население. Най-много от случаите са в областния град, затова и строгите мерки ще бъдат приложени там – продължаване на дистанционното обучение, засилване на контрола в хипермаркетите, засилен контрол над заведенията, които да работят до 22 ч.

СОФИЯ

Заради рязкото увеличение на броя на заразените с коронавирус столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи, а Областният щаб прие, от петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София да преминат на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, да работят с ограничено работно време до 22 ч. „Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март“, гласи решението на софийския оперативен щаб, огласено от Фандъкова във фейсбук профила й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече