Чутовен гаф! Коя калинка е виновна? Хакнаха Министерството на отбраната във Фейсбук!

0

- Advertisement -

Официалната страница на Министерството на отбраната във фейсбук се оказа жертва на… хакерска атака. Следва бърза реакция на ведомството – създаване на нова официална страница, пълненето й с „новини“ и никаква информация повече.

И декларация, че министерството не носи отговорност, каквито и материали са се появяват на стария комуникационен канал в социалната мрежа. 

Ето какво гласи официалното съобщение по случая:

Уведомяваме ви, че новата официална страница на Министерството на отбраната във Facebook е с името „Ministry of Defence. Bulgarian Armed Forces“ и е достъпна на адрес https://www.facebook.com/bulgariamod/.

Досегашната страница „Bulgarian Armed Forces“ е компрометирана от хакерска атака. Възможно е в нея да се появят материали, за които Министерството на отбраната не носи отговорност. Предприети са процедури за преодоляване на последствията.

- Advertisement -

Какво точно значи „процедури по преодоляване на последствията“ – не е ясно.

На новия адрес на родните въоръжени сили все още няма синьото означение, че страницата в социалната мрежа е официална. Самата тя е създадена днес, вече има няколко публикации с информация от последните дни и бъдещи прояви на министър Красимир Каракачанов – например къде ще е на посещение утре.

Хакнатият профил си е брандиран все така като официален, а най-отгоре стои съобщение (от хакерите), че той се ребрандира. Името му вече е „Dũng Tiến Lê Armed Forces“. Видно от съобщението за „ребрандиране“ е, че атаката е финализирана рано тази сутрин. Văn Tiến Dũng пък е името на виетнамски генерал, министър на отбраната на комунистическата страна през 80-те години на 20 век – ако това е била асоциацията на хакерите. 

Потребители на фейсбук се забавляват с обстоятелството, че точно страницата на въоръжените ни сили е похитена. Нищо, че именно Министерството на отбраната е една от основните институции, отговорни за нивата на киберсигурност в България, а неотдавна бе създаден и…. център по киберсигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече