Лекар за недостига на ваксините: На маймуни ни направиха!

0

- Advertisement -

„На маймуни ни направиха, луди станахме. Колегите искат да се откажат и аз ги разбирам.” Това заяви възмутено пред БиТиВи председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов по повод липсата на ваксини за личните лекари в столицата. Той бе категоричен: „Забавянето струва човешки животи!“.

По думите му първо трябва да се ваксинират уязвимите групи, а не младите хора. Според него  най-трудно да се запишат  онлайн за имунизация е на възрастните хора, защото те не знаят как да го направят и често това вършат децата им.

- Advertisement -

По думите му хората от четвърта фаза на ваксинационния план трябва да са с приоритет. Тя обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Лекарят дори предложи разпределението на дозите да е три към едно в полза на пациентите от ваксинационните фази. Миндов се оплака и от липсата на организация преди началото на ваксинирането на записалите се в електронните регистри, което започна тази сутрин.

„При недостиг на ваксини трябва да се спазва изготвеният ваксинационен план. Не може някой, който се е записал за имунизация през януари, да бъде изпреварен от някой, който онзи ден се е записал в електронния регистър”, категоричен бе той.

Д-р Миндов коментира и информацията, че България е сред страните, получили ваксините от партида ABV5300 на АстраЗенека, която бе спряна като предпазна мярка в Австрия, докато се разследва смъртен случай на жена и заболяването на друг човек след ваксинация от партидата: „Няма съобщения в нашите среди, както и официално до властите, за някакви проблеми при поставянето на ваксина от партидата.” По думите му няма основания за тревога на този етап и засега никой от пациентите не се е оплакал от странични ефекти при поставяне на препарата на „АстраЗенека“, различни от обичайните –  болка на мястото на убождане и краткотрайна температура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече