Здравният министър призна: Жена на 57 години е починала след ваксинация с Астра Зенека

0

- Advertisement -

Жена на 57 години е починала след ваксинация с Астра Зенека. Пациентката е ваксинирана вчера в 12 ч. на обяд, починала е през тази нощ. Има няколко придружаващи заболявания, но категорично няма образуване на тромби.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

Проф. Ангелов допълни, че спирането на ваксинацията с въпросната ваксина е превантивна мярка.

„Вчера в 12.00 ч. е извършена имунизацията. Жената се прибрала без оплаквания, в 03.00 ч. получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват екзитус леталис“, поясни Ангелов.

Министърът уточни, че жената има доста придружаващи заболявания и сърдечна операция. Тя не е ваксинирана със спряната партида на ваксината.

Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност. „Категорично няма образуване на тромби“, коментира той. По думите му няма доказана връзка между смъртта и ваксинацията.

„Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците как продължаваме с ваксинацията на „АстраЗенека“, каза още той..

По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

- Advertisement -

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Твърдението на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че у нас има смъртен случай след поставена ваксина, се появи на вчерашния брифинг на МЗ и НОЩ. Днес то бе провергано от шефа на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, който обяви, че няма потвърден такъв случай. По същото време пред НОВА тв  главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също каза, че не знае за такъв случай.

Вчера, в опит да успокои населението, че няма проблем с нито една ваксина, министърът заяви, че преди месец и у нас е имало смъртен случай няколко дни след поставена ваксина, без да е доказано, че ваксината има връзка със смъртта.

Ваксината не е „АстраЗенека“, уточни Ангелов. „Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи“, коментира днес Кунчев, който даде пример с изследванията на ваксините в Бразилия, където като странична реакция е докладвана и счупена ръка на ваксиниран, паднал по стълбите.

840 са общо сигналите у нас за нежелани реакции – всички те са в листовките на продуктите, каза Богдан Кирилов.

Кунчев също потвърди, че над 95% от оплакванията са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече