Като футболистите: Баце прехвърли топката за ваксините в полето на ЕК

0

- Advertisement -

Макар че днес е голям църковен празник и хората взаимно си искат прошка, Баце не спря с предизборните си обиколки. Само от известно време насам смени жанра и вместо от джипката, Севда тв предава от строежи, ремонти, села и паланки изявленията на Вожда.

Освен хвалбите с дадените милиони за какво ли не, Баце не пропусна да прехвърли топката с липсващите ваксини в полето на Европейската комисия.

 „Не сме сключвали ние договорите за ваксините, ЕК ги е сключвала. Сега да не се опитват да ни прехвърлят вина! Ние затова питаме ЕК кога ще получим договорените ни количества. Кой е виновен?” С тези думи той се опита да измести центъра на скандала, така между другото, докато му разказваха за обсерваторията на Рожен, където бе на „инспекция”.

Само часове по-рано ЕК обяви в отговор на писмо, подписано от премиерите на 6 държави-членки, включително и от него, че сами сме си виновни за състоянието с ковид ваксините: „…държавите-членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани страни-членки.”

Въпреки това наш Бойко не спря да ломоти, че „предизборно всички се качват на тази вълна”. И цитира подписалите писмото държави, без да спомене, че ако не беше австрийският канцлерСебастиан Курц, който в прав текст заяви, че у нас се доставят значително по-малко дози от анти ковид препаратите, нашият премиер-Слънце и гък нямаше да обели по темата.

- Advertisement -

Сега Бойко отново висва на врата на ЕК, очаквайки тя „да вземе необходимите мерки”. Той не пропусна да се похвали, че ваксинацията с АстраЗенека е спряна, „за да сме не на 100%, а на 1000% сигурни за това, което се доставя”. И още веднъж – с помощта на здравния министър Костадин Ангелов, известен с прякора си д-р Коце Ботокса, който току цъфна в кадър до него, щом бе повикан – изброи колко милиона ваксини са поръчани.

Борисов не пропусна да натърти и за руската ваксина „Спутник V”, че ако „издържи изпита пред ЕМА, ще поръчаме и от нея.”

Д-р Коце веднага го подкрепи с мантрата, че „проблемът с руската ваксина е европейски” и има „евродиректива, според която това може да се реши само с централизирана процедура – с разрешение на ЕМА“.

Разбира се, и двамата удобно пропуснаха да споменат държавите-членки, където ваксината на руснаците вече се прилага, поръчана е или дори ще се произвежда…

И така, ЕК хем е виновна за липсата на ваксини у нас, според Баце, хем обаче ние я слушкаме. Явно Баце е усвоил поне нещо от футбола – как да финтира противник и как да прехвърля топката в чуждото поле.

Ина Димитрова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече