След жалбата на Баце в ЕК за липсата на ваксини, оттам отвърнаха: Сами сте си виновни!

0

- Advertisement -

След като вчера премиерът на Австрия Себастиан Курц обвини ЕС в „тайни договорки” за разпределението броя на ваксините срещу Ковид-19 между страните-членки, като особено потърпевша е България, и поиска справедливото раздаване на препаратите, и наш Баце се сети, че това е така и го подкрепи. В крайна сметка, шест държави от ЕС –  Австрия,  България, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия, се оплакаха в писмо до Европийската комисия и Европейския съвет за ваксините.

Не закъсня и отговора на Еврокомисията. В него тя обяви, че е съгласна с последните изявления на „няколко страни-членки“, че най-справедливото решение за разпределяне на ваксините е пропорционално на населението. „Това е решението, което Комисията предложи за всички споразумения за предварителни покупки“.

От ЕК напомнят, че „държавите-членки решиха да се отклонят от предложението на Комисията, като добавят гъвкавост, която позволява да се постигне споразумение за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. Съгласно тази система, ако държава-членка реши да не използва пропорционално разпределението си, дозите се преразпределят между останалите заинтересовани държави-членки“.

- Advertisement -

Комисията така обяснява факта, че едни страни получават повече ваксини, а други по-малко: „Държавите-членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа.“

Следващата среща на върха на ЕС е планирана на 25 и 26 март.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призна, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус за страните членки. „Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки“, каза Тимерманс в интервю за неделния брой на германския в. „Тагесшпигел“. „Готов съм да направя равносметка в края на пандемията – тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили“, допълва Тимерманс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече