Изчезнат ли те, изчезваме и ние! Масова смърт на пчели в Бургаско!

0

- Advertisement -

Пореден сигнал на българските пчелари заради масово измиране на пчели в Бургаско. От Българската агенция по безопасност на храните. Бургаският регион попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя достига до 100%, информират от Българската национална телевизия.

През първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства. Близо 2000 от тях са загинали.


ФрогНюз припомня, че в края на февруари пчелари излязоха на протест срещу неадекватната политика на Министерството на земеделието и отказът на властите да разберат къде е проблемът с масовото измиране на пчели, което води и до сериозни финансови загуби за хората в сектора. 

- Advertisement -


“Проблемът е, че министерството няма план за реакция при кризисно положение. Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност”, посочи  в края на месец февруари Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация.


Според пчеларите смъртността на пчелите не се отчита официално напълно целенасочено – за да не се намалят потоците от европари за подпомагане на сектора. 


„По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване“, допълни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.


Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите, тъй като пръскат насажденията си с отровни вещества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече