Юристи спрягат Гешев за специален прокурор. Гласят Георги Ушев за шеф на ВКС!

0

- Advertisement -

Юристи от Съдебната палата коментират, че са възможни сериозни рокади по върховете на съдебната власт през следващите месеци.

Според едно от предположенията, настоящият главен прокурор Иван Гешев може да е първият специален прокурор. Мотивите за промяната са свързани с няколко месечните протести, на които хората съвсем ясно поискаха оставката на Гешев. Друга причина за смяната е, че атаката от Брюксел срещу фигурата на сегашния главен прокурор все повече нараства. Доказателство в тази посока е решението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да не приеме на работа 7 от предложените 10 български магистрати в повереното й ведомство, избрани с гласовете на прокурорската колегия на ВСС, включително и на Гешев.

Друг шамар дойде от Европа преди около два дни, а именно препоръката на Съвета на Европа да се намали влиянието на главния прокурор във ВСС.  САЩ също излязоха с позиция, според която един от големите проблеми на страната е политизираната съдебна система. Юристи смятат, че Гешев деликатно ще бъде махнат от сегашната позиция, като му се предложи също съблазнителна алтернатива.

- Advertisement -

Магистрати очакват, че настоящият шеф на Специализирания апелативен съд Георги Ушев ще израсне в кариерата. В професионалните среди често се коментира топлата връзка между Гешев и Ушев, като се намеква, че тя стои в основата на издигането на съдията. В момента Ушев се спряга като най-вероятния наследник на шефа на ВКС Лозан Панов, чиито мандат изтича тази година.

Предполага се, че ако ВСС запази настоящият си състав, „победата“ на Георги Ушев му е в кърпа вързана.  Според източниците ни, по този начин задкулисието ще се опита да превзема и последната „останала на свобода крепост“ в съдебната система, за каквато все още  минава ВКС.

Фрог нюз

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече