Асоциация: Правят прясно мляко със сухо, преработватели: Недоказуемо е

0

- Advertisement -

След изследване на неправителствената организация „Активни потребители“, става ясно, че 14 от 17 изследвани млечни продукти съдържат сухо мляко. В нито един от установените случаи това не е било отбелязано на етикетите. Знаем ли какво прясно мляко консумираме?

Това малко трудно може да се нарече изследване. Все още няма метод, с който да се докаже, че ползваме сухо мляко. Не е ясно доколко тази информация може да се приеме за истина. За целта се следват някои стъпки – проби се вземат по определени начини, да се направи анализ в акредитирана лаборатория, но без млякото да се пренася от едно място на друго. Далеч съм от мисълта обаче, че това не е така. Това каза за „България сутрин“ председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов.

- Advertisement -

Според него стандартът за прясно мляко у нас и в чужбина е 3% масленост.

„Намаляването на тази масленост до 3% се случва по няколко метода. Не мога да кажа, че методът за добавяне на сухо мляко е нов, съществува от години. Дали се прави с бито или сухо мляко – технологията е стара. Въпросът обаче е дали това, което се прави, се етикетира правилно. Дали има нарушение на разпоредбите за етикетиране“, обясни Михайлов за Bulgaria ON AIR.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече