Бобоков и Узунов отвръщат на удара – съдят прокуратурата

0

- Advertisement -

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Това видя „Сега“ в съдебните регистри. Всеки от тях иска по 26 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, защото след като на 9 юли м.г. са им предявени обвиненията за участие в престъпен сговор, по разследването не е извършено нищо повече. Двамата ищци претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването.

На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. Тепърва ще се разменят книжа, преди делото да тръгне по същество.

Бобоков и Узунов бяха задържани на 9 юли м.г. при нахлуването на прокурори и служители на бюрото за защита на главния прокурор в президентството. Това разследване беше отделено от голямото дело „Боклукгейт“.

- Advertisement -

Според прокуратурата от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. Освен това в периода от май до август 2019 г. чрез 21 деяния склонил Пламен Узунов да наруши служебните си задължения, за да набави за себе си облага – своевременното получаване на достоверна информация за случващото се в политическия живот на Либия и Украйна. Информацията му била необходима за вземане на решения, свързани с икономическите му интереси в тези държави. С тази информация той не можел да се сдобие по правомерен начин, твърди обвинението. Така била разгласена информация, станала известна на Узунов по служба. Стигнало се и до уронване на престижа на президентската институция сред гражданите и застрашаване на националната сигурност чрез разкриване на оперативния интерес на Служба „Военна информация“, твърди прокуратурата.

През юли докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъплението по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Събрани са убедителни доказателства за това, че Бобоков е получил от Узунов данни за политическата обстановка в Либия и Украйна през приложението WhatsApp. Става дума обаче да данни от открити източници, а не за секретна информация, записа в определението си съдия Ангелина Гергинска. (Виж повече за това тук: Съдът разби обвинението, че Бобоков е получавал тайна информация.)

По-късно различни съдилища обявиха и 72-часовото задържане, разпоредено от прокурор, за Узунов и за Бобоков, за самоцел и произвол. Решението за Узунов е окончателно, а това за Бобоков тепърва ще се гледа на втора инстанция от Административния съд в София.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече