Лишените от вот заради карантина могат да се жалват в ЕСПЧ

0

- Advertisement -

Лишените от правото си да гласуват на парламентарните избори граждани могат да сезират директно Европейския съд по правата на човека. Жалба може да бъде подадена в 6-месечен срок от датата на нарушението (4 април). Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR адвокат Силвия Петкова. Притесненията, че някои хора няма да могат да гласуват на 4 април се появиха още в началото на миналата година.

От Централната избирателна комисия организират за пръв път провеждането на избори в условия на пандемия, като се предвижда поставените под карантина заради коронавируса граждани да гласуват в мобилни секции. За да се случи това обаче с решение на ЦИК трябва да бъде подадено заявление до 3 дни преди датата на вота.

Това значи, че в списъците няма да бъдат включени карантинираните непосредствено преди датата на изборите. Юристи са категорични – това нарушава човешки права.

До 3000 евро може да достигне санкцията на ЕСПЧ, ако бъде подадена жалба до институцията, обясни още юристът. Такава конкретна практика няма, тъй като пандемията е ново явление, но съда има опит в нарушаването на такива права.

- Advertisement -

В някои случаи се смята, че решението на ЕСПЧ е достатъчна компенсация и до парични санкции не се стига, но по всяка вероятност случаят тук няма да е такъв.

„Ако 30 хил. граждани подадат жалби до ЕСПЧ, сумата, която трябва да излезе от държавната хазна, за да се плати обезщетението, е голяма“, обясни още адвокат Силвия Петкова.

Тя бе категорична – ЕСПЧ смята, че лишаването на хората от право на глас нарушава принципите на демокрацията и не може да съществува в този си вид.

„Трябва да има пропорционалност и необходимост. Трябва да има доста сериозно нарушение срещу например купуването и продаването на гласове, за да бъде оправдано“, обясни юристът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече